BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzletelhet Iránnal a Boeing és az Airbus

Az amerikai pénzügyminisztérium jóváhagyta, hogy a Boeing és euró­pai versenytársa, az Airbus 25-25 milliárd dollár értékben polgári repülőgépeket szállítson Iránba. A Boeing és az Iran Air között köttetett ügylet az 1979-es iszlám forradalom óta a legnagyobb, amelyet amerikai cég Iránnal kötött. Az atomprogram leállításáról szóló nemzetközi egyezmény megkötése után enyhült a nyomás Iránnal szemben, igaz, számos érzékeny termék és szállítását előzetes engedélyhez kötik.

Az Airbusnak azért kellett Washington jóváhagyása, mert megrendelt repülői több mint tíz százalékban amerikai gyártmányú alkatrészekből állnak – írja az AP. Az Airbus 112 darab A330-as és A320-as modell szállítására szerződött a vészesen elöregedett iráni flotta felfrissítésére, míg a Boeing 80 gépet értékesít az Iran Airnek 2025-ig, további 29 darab 737-est pedig lízingbe ad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.