BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd dolláros olajpumpa

Százmilliárd dolláros tőkeinjekcióval segítené ki olajiparát Irán. A cél, hogy 2020-tól napi egymillió hordóval tudja növelni termelését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) harmadik legerősebb tagja, amelynek húzóágazatát igen erősen megviselték az utóbbi évek nemzetközi gazdasági szankciói. A felállás a megszokott recept szerint alakul: a Föld mélyében rejlő szénhidrogénkincs Iráné, a kitermelés és értékesítés joga a pályázatokon nyertes nemzetközi olajvállalatoké. Hogy a bevételből kinek mennyi jut, az a tárgyalásokon derül majd ki. Teherán nem árul zsákbamacskát: aki keresni akar, annak előbb pénzt is kell áldoznia a feltételek megteremtéséhez, az elavult infrastruktúra fejlesztéséhez. Az persze kérdéses, hogy az olajárak történelmi zuhanására éppen fejlesztéseik visszafogásával reagáló multik mennyire erős alkupozíciót tudnak maguknak kicsikarni, és a politikai kockázatok beárazása után kik maradnak egyáltalán a porondon. Többüknek is élénken él az emlékezetében az olajvagyon venezuelai államosítása, és még egyszer ebbe a csapdába nem akarnak belesétálni.

Az iráni állami olajtársaság, a NIOC mindenesetre megkezdte a jelentkezők lajstromba vételét, s hétfőn bekérte a szükséges dokumentumokat. A minősítésekkel november 19-ig végeznek, majd a kormány december 7-én közli azon cégek névsorát, akik a következő körben konkrét ajánlatot tehetnek. Annyit lehet tudni, hogy az export kényszerű csökkentését megelőzőeknél jobb feltételekkel próbálnak kedvezni a befektetőknek. Irán a szankciók miatt több nagy szénhidrogénmezőjén kénytelen volt felhagyni a termeléssel, ezek újraindításához is keresnek vállalkozókat.

Az ország kitermelése szeptemberben a Bloomberg adatai szerint napi átlagban 3,66 millió hordó volt, ezt akarják közel 30 százalékkal bővíteni. Kérdés, a nagyarányú iráni fejlesztés mennyire osztja meg az éppen egységteremtésen dolgozó OPEC-et. Az olajkartell a legutóbbi, szeptemberi, algíri egyeztetésén elvi megállapodás született a kvótacsökkentésről, a tagok a napi összes kitermelést 32,5–33 millió hordó közé akarják szorítani. Ennek megvalósítási módjáról novemberben döntenek. Az olajpiacra visszatérő Iránt a kvótacsökkentés nem érintené, az azonban kérdés, hogy a többi tag meddig tolerálja a teheráni erőfeszítéseket, amelyek számláját részben nekik kell megfizetniük mérséklődő bevételeik formájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.