BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire kell Iránnak több mint száz sugárhajtású repülőgép?

Irán több milliárd dolláros szerződést kötött az Airbus repülőgépgyártó céggel. A megállapodás értelmében heteken belül több mint száz sugárhajtású repülő érkezik a perzsa országba – derül ki egy vezető beosztású iráni hivatalnok hétfői interjújából.

„Véglegesítettük a tárgyalásokat az Airbusszal, készen állunk, hogy aláírjuk a szerződést Teheránban” – mondta Asgár Fakrieh Kashan út- és városfejlesztésért felelős miniszter.

A tervek szerint négy fajta repülőgépet vásárolna Irán, amikből az első Airbus A321 még január 20-a előtt érkezne. Az időzítés két ok miatt fontos. Egyrészt ekkor még nem iktatják be hivatalosan Trumpot az Egyesült Államokban, aki hevesen ellenzi az Irán ellenes szankciók feloldását. Másrészt Iránban csak 2017 májusában lesznek elnöki választások, de a mostani vezetés addig mindenképpen szeretné lebonyolítani az üzletet - írja a Reuters.

A repülőgép adás-vételről szóló szerződés növelhetné Hasszán Ruhani iráni elnök és kormánya népszerűségét, míg az Airbus jelentős piacbővülést remélhet, különösen most, amikor a dél-amerikai megrendelései visszaestek - állítják elemzők.

Nemzetközi aggodalmak

A leköszönő Obama adminisztráció áldását adta a megállapodásra, de elemzők szerint a szerződés kimenetele még függhet az új washingtoni politikai klímától is.

Kashan úgy nyilatkozott, hogy nem aggódik amiatt, hogy Trump újabb szankciókat vezetne be, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt az eshetőséget sem. „Tény, hogy Trump foganatosíthat újabb szankciókat, de az mindenképpen a JCPOA [az Irán elleni szankciók feloldásáról szóló 2016 januári megállapodás – a szerk.] megsértése lenne, ami egyértelműen lehetővé teszi repülőgépek vásárlását” – mondta Kashan.

Az iráni miniszter elutasította azokat a vádakat is, miszerint Irán katonai célokra használná fel a franciáktól vásárolt repülőgépeket.
Iránnak mindenképpen jól jön az üzlet, ugyanis a légi közlekedésre való növekvő belföldi igény miatt mintegy 400 új repülőgépre lenne szüksége – derül ki a Marketrealis decemberi írásából.

A perzsa országot az 1979-es iszlám forradalom óta sújtják különböző szankciókkal, melyeket legutoljára 2016 januárjában oldottak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.