BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint két százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

2017 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,3, ezen belül a feldolgozóipari árak 7,4 százalékkal magasabbak voltak, míg a szintén jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai 1,9 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az ipar exportértékesítési árai 1,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

2017. januárban a 2016. januárihoz képest az ipar belföldi értékesítési árai 4,3 százalékkal nőttek. Belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,7 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai 1,2 százalékkal nőttek. Ebben a relációban a feldolgozóipari árak 1,1 százalékkal emelkedtek, míg a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak - jelenti a KSH.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, tavaly decemberben az ipari termelői árak - 16 havi csökkenés után először - emelkedtek, átlagosan 0,5 százalékkal. A belföldi értékesítési árak átlagosan 1,2, az exportárak 0,2 százalékkal nőttek.

Tavaly decemberben a belföldi értékesítésen belül az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.