BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyen a zsebébe nyúlt a Tesco

Megegyeztek a brit Tesco által kifizetendő bírságról, a cégnek 129 millió fontot kell majd befizetnie az államkasszába, amivel elkerüli a könyvelési botrány miatti bűnvádi eljárásokat.

A társaság kárpótolja pórul járt részvényeseit is. A kiskereskedelmi óriás 85 millió fontot oszt szét azon részvényesei és kötvényesei között, akik 2014-ben a meghamisított nyereségadatokkal felpumpált árfolyamon vásároltak az értékpapírjaiból.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]A kompenzációs rendszer értelmében a 2014. augusztus 29. és szeptember 19. közötti időszakban bevásárlók 24,5 penny kárpótlást kapnak papíronként, és ehhez csapják hozzá a kamatot is, amelynek nagysága attól függ, hogy intézményi vagy magánbefektetőhöz került-e a részvény vagy a kötvény.

Az erről szóló megállapodás alapjait hétfőn fektették le a kiemelt csalásokat feltáró brit nyomozati szervvel, a részleteket április 10-i határidőre kell kidolgozni. Ekkor viszik a megegyezést jóváhagyásra az illetékes brit bíróság elé. A teljes csomag a kamatokkal együtt várhatóan 235 millió fontosra dagad, legalábbis a Tesco a bejelentése szerint ekkora összeget tervez leírni a 2016–2017-es üzleti év eredményéből – írja a Reuters.

A Tesco brit egysége 2014-ben a valósnál összesen 326 millió fonttal magasabb nyereséget jelentett. Miután kiderült a mérleghamisítás, a cég hatalmas költségcsökkentési és szerkezetváltási programot hirdetett. Ennek keretében félszáz helyi áruházát bezárta, félszáz újabb egység megépítéséről pedig lemondott. Eladta dél-koreai hálózatát, és régiónkban is összevonásokat hajtott végre, elsősorban az irányítási szinteken. Az eredmények jöttek is: a január elejével zárult negyedévben hazai eladásai 1,8, csoportszintű forgalma pedig 5,7 százalékkal bővült éves összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.