BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon jó évet zárt a Tesco

Jelentősen növelte eredményét 2016-2017-es pénzügyi évében a Tesco, és Közép-Európában is javította teljesítményét.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) szerdán közzétett előzetes beszámoló szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat kivételes tételek nélkül számolt csoportszintű működési eredménye 1,28 milliárd font (470 milliárd forint) volt, 29,9 százalékkal több, mint az előző pénzügyi évben. A csoportszintű értékesítés 4,3 százalékkal 49,9 milliárd fontra (csaknem 19 ezer milliárd forintra) emelkedett. A kötelezően elszámolandó tételekkel együtt mért, adózás előtti csoportszintű eredmény ugyanakkor 28,2 százalékkal 145 millió fontra csökkent.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Ez az a kimutatás, amelyben a cég feltünteti az egyszeri elszámolási tételeket, és ezt az idén alaposan megterhelte a három éve kirobbant könyvelési botrány miatt fizetendő bírság.

A súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) március végén jelentette be, hogy peren kívüli egyezség alapján a Tesco 128,99 millió font (48 milliárd forint) büntetés befizetését vállalta. A Tesco emellett 85 millió font kártérítést fizet azoknak a részvény- és kötvénybefektetőknek, akik a botrány kirobbanásának évében vásárolták a cég értékpapírjait.

A vállalat az SFO márciusi tájékoztatója után közölte, hogy minden járulékos költséggel együtt 235 millió font leírást állít be a 2016-2017-es pénzügyi évre szóló eredményjelentésbe.  Ez terhelte a kötelezően elszámolandó tételekkel együtt mért adózás előtti csoportszintű eredményt a februárban véget ért pénzügyi évben.

A Tesco, a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal 2014 októberében jelentette be, hogy az akkori pénzügyi év első felére előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal becsülte túl.

A szerdai eredményjelentés szerint a Tesco a közép-európai piacokon - Lengyelország kivételével - növelte azonos eladótérre számolt értékesítését az elmúlt pénzügyi évben. A beszámoló szerint a Tesco bevétele Magyarországon meghaladta az 595 milliárd forintot; ez a cég által számolt 373,8 forintos tavalyi átlagos fontárfolyamon 1,59 milliárd fontos egész évi magyarországi bevételnek felelt meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.