BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kibékült az Apple és a Nokia

Pontot tett az Apple és a Nokia a hat éve húzódó szabadalmi botrányra: pereskedés helyett a jövőben inkább együttműködnek.

Lezárult az Apple és a Nokia szabadalmi harca: a finn mobilgyártó még 2011-ben perelte be perelte be az almás okostelefon-gigászt, hogy 32 szabadalmát bitorolta el, többek között, antennákra, chipekre, érintőképernyőkre vonatkozó jogokat. Az Apple pedig azt vetette a világ korábban vezető mobilgyártójának szemére, hogy tisztességtelen eszközökkel kísérel meg bevételt kipréselni az okostelefonok gyártóiból, az Apple szerint a Nokia igazi „szabadalom-trollként” viselkedik, amely maga nem gyárt terméket, csak a kezében lévő szabadalmakat felhasználva próbál meg nyereségre szert tenni. A szabadalmi háború tavaly lezárulni látszott, majd decemberben egy új feljelentéssel újra fellángolt a harc.

Mára megegyezés született: az Apple kifizeti a szabadalmak árát és további – pontosabban meg nem határozott – összeget a Nokia számára és a jövőben szorosan együttműködnek majd új technológiák kifejlesztése területén és mindkét vállalat visszavonja az egymás ellen indított pereket. A korábbi megállapodásokkal szemben most azonban arról is döntés született, hogy a két cég felsővezetése rendszeresen egyeztet majd és a Nokia hozzáférést enged az Apple-nek az általa kiépített és üzemeltetett hálózati infrastruktúrához, míg az Apple bizonyos Nokia termékeket fog népszerűsíteni és elérhetővé tenni vásárlóinak.

Az Apple egyébként a Samsunggal is szabadalmi vitába keveredett, a világ legnagyobb okostelefon-gyártója is lopással vádolta meg Steve Jobs cégét, míg az Apple pedig azért perelte be a Samsungot, hogy az ázsiai gyártó „lekoppintotta” az iPhone designját. A világ eddigi legnagyobb szabadalmi háborújában már több tucatnyi ítélet született, és az egyelőre döntetlenre álló küzdelemben már olyan neves személyiségek is állást foglaltak, mint Calvin Klein vagy a sztárépítész Norman Foster.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.