BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartja éves terveit a Duna House

Vegyes negyedévről számolt be a Duna House, a menedzsment ugyanakkor megerősítette a teljes évre vonatkozó előrejelzését. A befektetők pozitívan értékelték a beszámolót.

A 2016. első negyedévi 769 millió forint után idén 1052 milliós árbevétellel zárta az első negyedévet a Duna House (DH). A tavaly novemberben a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) lépő társaság beszámolójában a nettó árbevétel számottevő, 37 százalékos emelkedését a magyarországi bevételek mérsékelt növekedése mellett elsősorban a tavalyi lengyel akvizíció konszolidálásával magyarázták (a 2016. január–március közötti adatokban még nem szerepelnek a 100 százalékban a DH tulajdonába került MetroHouse számai, amely Lengyelország legjelentősebb ingatlan- és hitelközvetítő franchise-hálózata). Az időszak árbevételéhez a MetroHouse 286 millió forinttal járult hozzá.

Az eredménysorokon azonban helyenként durva esések látszanak. A működési eredmény több mint 45, az adózott profit 9 százalékkal csökkent a bázishoz képest. Előbbiben leginkább a tavaly tavaszi jogszabály-módosítás hatása látszik, amelynek értelmében 2 százalékban maximálták a hitelközvetítői jutalékot. Ennek hatására – miközben a 2016. első háromhavi hitelkihelyezéshez képest 38 százalékkal nőtt a közvetített hitelállomány – a szegmens nettó bevétele mindössze 5 százalékkal (376 millió forintra) javult, az üzletág által termelt működési eredmény viszont 45 százalékkal romlott (100 millió forintot tett ki).

Az adó előtti és az adózott eredmény mérsékeltebb csökkenése egyszeri tételnek, a MyCity felvásárlásának volt köszönhető. Az ingatlanfejlesztőből a DH kivásárolta tulajdonostársát, az Eldar Investmentst, a cég 100 százalékban a DH tulajdonába került, az adásvétel kedvező feltételeinek köszönhetően pedig a Duna House-nak 140 milliós pénzügyi bevétele keletkezett. Az áprilisban közölt adatokhoz képest sok újdonságot már nem tartalmazott a gyorsjelentés – közölte a Világgazdaság megkeresésére Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője. A bevételek szépen növekedtek, de ez elsősorban a lengyel terjeszkedéssel hozható összefüggésbe. A költségek azonban továbbra is igen magasak. A MyCity megvásárlásából eredő pénzügyi bevétel nélkül valamennyi profitsoron erős visszaesés lett volna látható. Azt ugyanakkor pozitívan értékelte a szakértő, hogy a társaság megerősítette a 750-1000 milliós adózott eredményre vonatkozó előrejelzését (a MyCity ingatlanfejlesztési projektek nélkül).

Hasonlóképp nyilatkozott az éves előrejelzés megerősítéséről Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír részvényelemzője, aki egyébként az év végére várható adózott profitot a sáv közepére, 875 millió forint körülire várja. Véleménye szerint ez a szint a hazai ingatlanpiacon tapasztalható kevesebb tranzakció ellenére teljesíthető, a budapesti lakásárak csökkenésén keresztül az ingatlanpiaci aktivitás fokozódása várható, így az alacsonyabb tranzakciószám valószínűleg pusztán átmeneti. Ha pedig a lengyel akvizíció beváltja a hozzá fűzött reményeket, az tovább javíthatja a számokat. Gaál Gellért a beszámolót vegyesnek értékelte, amely kedvező és nem igazán pozitív elemeket egyaránt tartalmazott. Előbbiek közül a lengyel operáció profitabilitásánák a javulását emelte ki. Az operatív haszonkulcs 6 százalékponttal lett jobb a tavalyi év egészéhez képest, bár még mindig mínuszos

(–2 százalék), de a fejlődés iránya optimizmusra adhat okot a szakember szerint. A negatívumok között az alapoperáció eredményességének romlását említette. Azt ugyanakkor biztató jelnek értékelte, hogy a fejlesztések a jelzetteknek megfelelő ütemben haladnak.

A piac a jelentést kedvezően fogadta. A részvény ára pénteken 2,27 százalékkal emelkedett, és 3600 forinton zárt. A papír a bevezetés óta eltelt bő fél évben 3250–4088 forint között mozgott. Az év eleji szinthez képest az árfolyam 6,9 százalékkal esett, az utóbbi 3 hónap ugyanakkor az árfolyammozgást tekintve 1,4 százalékos pluszt mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.