BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális bevételkiesés a mélyépítő cégeknél

Az építőipari átlagnál is durvábban zuhant az egyes útépítő cégek forgalma tavaly. Az építőiparban átlagos, 18,8 százalékos visszaesés az uniós ciklusokkal függött össze: 2015-ben még kiseperték az utolsó támogatásmorzsákat, tavaly azonban inkább csak a pályázásig jutottak az új ciklus forrásaiból támogatott projektekkel.

„A társaság jövedelmi helyzete 2016-ban enyhén romlott az előző évihez képest” – áll még a piacvezető Duna Aszfalt Kft. mérlegében is. A 2015-ben több mint 124 milliárd forintos forgalommal kasszát robbantó tiszakécskei társaság tavaly alig jutott túl a 32 milliárdon. A túlélést lényegében útfelújítási munkák biztosították. Jobbára közbeszerzéssel, pályázással, előkészítéssel telt az év, viszont a szerződésállomány alapján 2019-ig aligha lesz gondja a tiszakécskei cégnek. Mintegy 300 milliárd forintnyi megrendelést nyert el a cég saját jogon vagy konzorciumban indulva – összegezte a helyzetet a Világgazdaság kérdésére Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő. A szűk esztendő a nyereségen kevésbé érződik, a Duna Aszfalt adózás után szinte hajszálra ugyanannyit, 11 milliárd forintot könyvelt el, mint egy évvel korábban. Ebből 7,5 milliárd osztalékot vehet ki a mérlegbeszámoló szerint a tulajdonos Szíjj László.

Ha nem is ekkorát, de jelentős mértékben, 79 milliárdról 33 milliárdra zuhant az osztrák anyavállalatú Strabag Általános Építő Kft. forgalma a múlt évben. A visszaesés a foglalkoztatottak létszámán is érződött, a cég statisztikai állományi létszáma a 2015-ös 966-hoz képest tavaly 889 volt. A Strabag-leány adózott eredménye alig egymilliárddal maradt el a tavalyitól, ebből 5 milliárd forintot, vagyis csaknem minden fillért ki is vesz az osztrák anya, a Strabag AG osztalék formájában. Tavaly egyébiránt a tulajdonos 2,6 milliárd forintot már kivett a cégből, igaz, akkor nem osztalékágon, hanem ennyivel csökkentette a törzstőkét.

A francia gyökerű Colas Út Zrt. árbevétele kevesebb mint a felére esett a 2015-ös teljesítményhez képest. Az alig 22 milliárd forint forgalom mellett a nyereség is megfeleződött: adózás után alig 900 millió adózott eredményt produkált a cég. Némi osztalékot, 786 millió forintot azonban így is tud fizetni a Colas. Az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó Hídcsoport központi cége, az A-Híd Zrt. mérlege arányaiban az előbbieknél is súlyosabb visszaesést mutat. A társaság 2015-ben még csaknem 25 milliárd forint forgalmat jelentett, tavaly viszont még az 5 milliárdot sem érte el az árbevétele.

A magasépítő cégeknél kevésbé volt drámai a helyzet. A többek között a Várkert Bbazár felújítójaként ismert West Hungaria Bau Kft. forgalma például nagyjából a tavalyi szinten alakult. A Paár Attila többségi tulajdonában álló társaság 25 milliárd forint árbevétele mellett kétmilliárd nyereséget könyvelt el. A nyereségből – figyelembe véve a nagy finanszírozó bankok elvárásait – 1,1 milliárd forint osztalék kifizetését hagyták jóvá. V. F. I.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.