BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esett az energiacégek forgalma

Közel 200 milliárd forinttal volt kisebb a 15 legnagyobb árbevételű magyarországi áram- és gázipari társaság együttes nettó forgalma 2016-ban a 2015-ösnél, és alaposan átrendeződött az erősorrend is. Az árbevétel módosulásában az energiaárak gyengülése mellett a piaci átalakulás volt a fő felelős.

Az árbevétel módosulásában az energiaárak gyengülése és más piaci okok mellett egyedi esetek is szerepet játszottak. Ilyen volt például, hogy a Tigáz a versenypiaci ügyfeleit tavaly április 1-jén átadta a Magyar Áramszolgáltatónak, az egyetemes szolgáltatást igénybe vevőket pedig október 1-jén a Főgáznak. (Emiatt tehát a Tigáz 2017-es forgalma még kisebbre várható.) A két ügylet után a Főgáz, amely – korábbi közlése szerint – a gáz hazai versenypiacának már a legnagyobb szereplője is, 310,4 milliárd forintos bevételével a harmadik legnagyobb társaság lett a területen. A másik nagy ügyfélátvevő, a Magyar Áramszolgáltató ma már Elmű-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft. néven működik, de a tranzakció dacára is esett a bevétele 2016-ban.

Annak is egyedi magyarázata van, hogy miért ugrott a korábbi több mint tízszeresére az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. árbevétele. E társaságot csak 2015 augusztusa végén alapították anyavállalatai arra, hogy átirányítsák hozzá az egyetemes áramszolgáltatási tevékenységüket. A fiatal energiaszolgáltató azonban üzemi és adózott szinten is veszteséges volt, holott 2016 derekától már versenypiaci ügyfélkört is átvett az Elműtől és az ÉMÁSZ-tól.

A tavalyi árbevételi lista élére az MVM Partner került, annak ellenére, hogy 11 milliárddal szűkült a forgalma. A második helyre szoruló Magyar Földgázkereskedő még többet rontott: elveszítette a forgalma harmadát. Mögöttük az említett Főgáz, majd a Panrusgáz és a MET Magyarország következik.

Fotós: Reviczky Zsolt

Merőben más a kép, ha az év nyerteseit és veszteseit keressük a top 15-ön belül. A Tigáz mindkét csoportba belefér. A társaság saját tőkéje ugyanis vastagon negatív maradt, de sokat javult (már „csak” –21,4 milliárd forint), az adózott eredménye pedig a 2015-ös 84-szeresére, azaz 8,4 milliárd forintra nőtt. A lista másik negatív saját tőkéjű társasága az E.ON Energiaszolgáltató volt, amely még rontotta is e mutatóját –8,9 milliárdra. E cég viszont az adózott eredmény során javított, ott a mostani vesztesége a korábbi felét sem érte el.

A kiemelten sikeres cégek közé tartozik a Budapesti Erőmű, a Panrusgáz és a Magyar Földgázkereskedő abból a szempontból, hogy addigi veszteségeik nyereségbe fordultak. A legnagyobb, 29 milliárdos adózott eredményt az FGSZ Földgázszállító érte el, utána a Mavir, a Paksi Atomerőmű és a Tigáz következik. A top 15 együttes adózott eredménye az előző évi kétszerese, 68,2 milliárd forint volt.

Saját tőke terén szokásosan a legnagyobb eszközállományt kezelő cégek vezetik a listát, ezek a Mavir, a Paksi Atomerőmű és az FGSZ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.