BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez az ország használja a legtöbb szélenergiát az EU-ban

Az Európai Unióban a szélenergia a negyedik legjelentősebb energiafajta, 2016-ban az Európai Unió áramtermelésének mintegy 10 százalékát fedezte szélenergia. Tavaly Dániában volt a legmagasabb az unión belül az áram-előállításon belül a szélenergia aránya – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adataiból.

Tavaly az EU-ban összesen termelt 3,1 millió gigawattóra áram mintegy 10 százalékát, 315 ezer gigawattórát szélerőművek állították elő. Ez a 2005-ös arány (2 százalék) ötszörösét jelenti – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. A tavalyi adatok alapján a hőerőművek (49 százalék), atomerőművek (26 százalék) és vízerőművek (12 százalék) után szélerőművek (10 százalék) biztosították a legnagyobb arányban az EU áramellátását.

Fotó: MW

Ugyanakkor az áramellátásban a szélenergia aránya nem érte el tavaly az 1 százalékot sem Máltán, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban, szintén marginális, 2 százalék volt az aránya az áramtermelésen belül Lettországban és Magyarországon, míg a ráta 4 százalék körül alakult Franciaország, Luxemburg és Finnország esetében.

Az Európai Bizottság az energiaügyi, illetve a vállalkozásokat támogató igazgatóságainak támogatásával 2017. június 19-25. között rendezi meg a Fenntartható Energia Hét rendezvénysorozatot Brüsszelben és Európa-szerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.