BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzhez juthatnak a bányászok

Tíz újabb bányászati koncessziós pályázat jelent meg – jelentette be Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán kedden.

„Összesen tíz újabb bányászati koncessziós pályázat jelent meg, amelyeket kutatásra, fejlesztésre és kitermelésre lehet igénybe venni” – jelentette be Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. A politikus hozzátette: 2014 előtt folyamatosan csökkent a szénhidrogének kitermelése Magyarországon, az azóta bevezetett átlátható, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő koncessziós rendszerrel azonban a kőolaj- és a földgázkitermelés is nőtt.

„Van kereslet a magyar szénhidrogén kutatására és kitermelésére, olyan szereplők – kanadai, amerikai cégek – jelentek meg, amelyek eddig Magyarországon még nem folytattak ilyen tevékenységet” – fűzte hozzá. Aradszki szólt arról is, hogy a magyar kőolajfogyasztás egytizedét adja a hazai kitermelés, a földgázkitermelés pedig az egyhatodát. „Ez a mennyiség a földgáz esetében például fontos hozzájárulást ad a rezsicsökkentés értékeinek megtartásához” – jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.