BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frissen vett lakásukban vakációznak a magyarok

Még mindig alapvetően derűlátást tükröznek, de már kissé túl vannak a csúcson az ingatlanpiaci kilátások.

Még mindig alapvetően derűlátást tükröznek, de már kissé túl vannak a csúcson az ingatlanpiaci kilátások – állapította meg a GKI, amely szerint a fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke júliusban +1, illetve 0. Ez 1 pontos csökkenés az előző felméréshez képest, ám az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 2-2 ponttal haladja meg. A Duna House ingatlanpiaci barométerének keresleti indexe a múlt hónapban ennél nagyobb mértékben változott, 74 pontról 79-re nőtt, így megszakadt az év eleje óta lefelé tartó trend. Az idén már 87 617 ingatlaneladást becsült a Duna House, ami csak

3 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakának forgalmától. Az ingatlanpiaci tranzakciók száma júliusban megközelítette a 13 ezret. Tavaly ugyanekkor már mérséklődött a piac, és a mostani szintnél 15 százalékkal kevesebb adásvétel zajlott.

Forrás: MTI

A kimutatások szerint nagyobb otthonba költözik a budapesti vásárlók fele, ezért ugrott meg átlagon felüli mértékben a 60-80 négyzetméteres ingatlanok forgalma.

Budapesten 450 ezer forint alatti négyzetméteráron már alig van lakás. A tégla átlagára a pesti Belvárosban 571 ezer, Budán 552 ezer, Pesten 444 ezer forint. Budán a 35 millió forintnál drágább, Pesten viszont a 15-20 milliós ingatlanok forgalma nőtt meg. Pest megyében a 40 millió forintnál értékesebb ingatlan a sláger, a 160 négyzetméternél nagyobb otthonok felé tolódott a kereslet – írja a Duna House.

Épp az egyik legkeresettebb agglomerációs település, Dunakeszi ingatlanpiacát vette górcső alá a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője, Kovács Péter, aki szerint még mindig emelkednek az árak, de már kisebb mértékben, mint az új CSOK bevezetése után. A magas telekárak, az emelkedő anyagköltségek és munkadíjak miatt a vevők által elfogadhatónak tartott szintnél magasabbra kúsztak az árak. A használt, de jó állapotú ingatlanokat azonban továbbra is könnyen lehet eladni a Budapesthez közeli kisvárosban.

A dinamikusan dráguló panelek még mindig a legolcsóbb alternatívát jelentik a legtöbb helyen: Pesten és Budán 331–367 ezer forint a házgyári lakások négyzetméterének átlaga, vidéken legfeljebb 217 ezer forint, miközben a vidéki téglaépítésű ingatlanok is olcsóbbak (247–308 ezer forint/négyzetméter), mint egy fővárosi panel.

A GKI ingatlanpiaci indexe országosan egyedül az irodapiacon jelez javuló kilátásokat az egy negyedévvel ezelőttihez képest, miközben nem mutat drámai változást más részpiacon. Az építési telkek ára a gazdaságkutató előrejelzése szerint 6-7 százalékkal drágul egy éven belül. A használt lakások árának emelkedésére azonban már kevesebben (38 százalék) számítanak, mint tavasszal (47 százalék), a többség (59 százalék) már a stagnálást valószínűsíti. A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők körében nőtt a kivárást jelzők aránya.

Újra nőnek az üzlethelyiségek bérleti díjai

A bérleti díjak tekintetében a GKI felmérése az irodapiacon 6 százalékos, az üzlethelyiségek piacán 4 százalékos emelkedést jelez. Utóbbi részpiacon ez a 2012 óta folyamatosan csökkenő alapterületű kiskereskedelmi üzlethálózat esetében jellemzően csak a budapesti ingatlanokra érvényes, vidéken tovább stagnálnak

a díjak. Logisztikai ingatlant a várakozások szerint a következő egy évben 3-4 százalékkal lehet többért bérbe venni, mint most. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.