BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot döntött a kereskedelem Kína és Észak-Korea között

Alig egy hónapja még csúcsra járt Kína és Észak-Korea közötti kereskedelem. A feszültség növekedésével októbertől szigorítást ígér Peking.

A nemzetközi szankciók ellenére augusztusban idei csúcsra emelkedett Kína külkereskedelme Észak-Koreával – derült ki a szombaton nyilvánosságra hozott adatokból. A világ második legerősebb gazdasága 604,27 millió dollár értékben kereskedett Észak-Koreával, a júliusi 456,16 millió után – közölte a pekingi vámhivatal. A kínai import 288,3 millió dollárt tett ki, 84,4 százalékkal növekedett júliushoz képest, és 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az export értéke 314,97 millió dollár volt, 5,4 százalékkal magasabb a júliusinál, és 6,2 százalékkal kevesebb a tavaly augusztusinál. Idén 7,5 százalékkal, 3,61 milliárd dollárra nőtt a külkereskedelem a két ország között – számolt be a Reuters. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb augusztus 6-án szigorította a Phenjan elleni szankciókat, az intézkedés azonban csak szeptember elején lépett életbe. Kína szombaton jelentette be, hogy korlátozni fogja külkereskedelmét Észak-Koreával: október 1-jétől évi 2 millió hordóra csökkenti a kőolajtermékek exportját, cseppfolyósított gázt pedig egyáltalán nem szállít. Betiltották az észak-koreai textiláru importját is.

A feszültség a hét végén tovább nőtt a térségben. Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén mondott szombati beszédében közölte: elkerülhetetlen az Egyesült Államok szárazföldi területe elleni rakétatámadás azok után, hogy a „sátáni elnök”, Donald Trump „rakétaembernek” nevezte a testület előtt Kim Dzsongunt. Ri szerint Észak-Korea már csak pár lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon, és végső célja hatalmi egyensúlyba kerülni az Egyesült Államokkal. Kilátástalan abban reménykedni, hogy egy hajszálnyit is változtatnak az álláspontjukon a szigorúbb nemzetközi szankciók hatására – tette hozzá. Ri „megalomániás és öntelt értelmi fogyatékosként” jellemezte az amerikai elnököt, akinek a szavaira reagálva kijelentette: Trump az, aki öngyilkos missziót hajt végre.

A beszéd előtt néhány órával az amerikai légierő B-1B típusú hadászati nehézbombázói vadászgépek kíséretében átrepültek az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtéren. A Pentagon közlése szerint az erődemonstrá­cióval fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy Trump különböző katonai megoldásokkal rendelkezik a válság megoldására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.