BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztően drágák lettek mára a prágai lakások

Prágában elképesztően meglódultak az ingatlanárak, szeptember végén átlagosan 19,6 százalékkal drágábban kínálták az új lakásokat, mint 2016 őszén.

Prágában elképesztően meglódultak az ingatlanárak, szeptember végén átlagosan 19,6 százalékkal drágábban kínálták az új lakásokat, mint 2016 őszén. Napjainkban már ott tartanak, hogy a középosztály lassan képtelen lakást vásárolni – állítja a Mladá Fronta Dnes napilap. A cseh fővárosban az átlagos négyzetméterenkénti ár felkúszott 83 150 koronára, ami 998 ezer forintnak felel meg. Persze a bérek is nőnek, Prágában már 30 ezer korona fölött (360 ezer forint) van a bruttó átlagkereset, vagyis három hónapig kell dolgozni ahhoz, hogy egy átlagos ember egyetlen négyzetméternyi lakóingatlant megvásárolhasson.

Az árrobbanás visszavetette a forgalmat. Az év első kilenc hónapjában 2016 hasonló időszakához viszonyítva 16 százalékkal esett vissza a lakások eladása a fővárosban, mindössze 4050-et értékesítettek. „Az elégtelen kínálat srófolja felfelé az árakat. Ráadásul az áremelkedés egyre inkább begyűrűzik a régebbi építésű lakások piacára is, az albérleteket ugyancsak drágítja” – közölte Marcel Soural, a Trigema ingatlanügynökség elnöke. Prágában körülbelül két éve lódultak meg az ingatlanárak, és azóta átlagosan 43 százalékkal emelkedtek. Míg két éve a fővárosban 6600 új lakást kínáltak eladásra, addig napjainkban ez a szám 4000-re mérséklődött. Megfigyelők szerint az Airbnb ingatlankiadó platform elterjedése szintén felfelé hajtja az árakat.

Michal Siller, a Neocity ingatlanfejlesztő társaság kereskedelmi igazgatója ehhez hozzáfűzte, további árfelhajtó tényező, hogy Prága már a Nyugat része, a főváros az Európai Unió leggazdagabb régiói közé verekedte fel magát, és ez meglátszik a lakásárakon is. Természetesen az is probléma, hogy összességében kevés lakás épül, olyannyira, hogy az építkezések üteme kezd elmaradni a – közös múltból fakadóan – viszonyítási pontnak számító szlováktól is. A 10,3 milliós Csehországban 2013 és 2016 között éves szinten 24 és 27 ezer közötti lakást adtak át, míg a körülbelül feleakkora lélekszámú Szlovákiában 15 és 15,5 ezer között van ez a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.