BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két új metrópályatendert írnak ki az év végéig

Várhatóan az év végén jelenik meg az M3-as vonal középső és déli szakaszának felújítására vonatkozó két közbeszerzési kiírás – válaszolt a Világgazdaságnak a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV). E szakaszokon akkor indulna a munka, amikor végeznek az északi szakasszal, azaz 2018 végén.

A BKV már kétszer is megpályáztatta a teljes vonalat, de a beérkezett ajánlatokat irreálisan magasnak tartotta. A társaságtól kapott válasz szerint az év végére várt új kiírás esetében elsősorban a közbeszerzés eljárásrendje módosulna úgy, hogy megalapozott ajánlatok érkezhessenek, de az elvárt műszaki tartalom nem csökken.

Kicsit egységesedik az M3-as állomásainak arculata, de megmarad az egyedi jellegük
Fotós: Földi D. Attila

A rekonstrukció egyes kritikusai szerint az M3-as vonalának felújítása nem más, mint egy nagytakarítás. Ezzel szemben a BKV állítja: a rekonstrukcióval további harminc évre biztosítják a metró biztonságos és gazdaságos működését, ennek részeként új berendezéseket és elemeket is beépítenek a hatósági előírások és biztonsági megfontolások alapján. Megújul például a teljes áramellátó rendszer, a fékezési energia visszatáplálásával gazdaságosabb lesz a metró üzemeltetése és kisebb lesz az utasforgalmi terek zaj- és környezetterhelése.

Újrakábelezik a metró biztonságos üzemét kiszolgáló rendszereket, számítógépes vezérlésű, jobb hatásfokú, energiatakarékos gépészeti elemeket és világítási rendszereket építenek ki, valamint vízköddel oltó és korszerű tűzjelző rendszer létesül. Újak és a mainál nagyobb teljesítményűek lesznek a szellőzőberendezések. A mozgólépcsőket kicserélik vagy felújítják, lesz, ahol kényelmi mozgólépcsőt is telepítenek. Tíz állomáson felvonóval oldják meg az akadálymentesítést. A biztosítóberendezések közül a legnagyobb igénybevételnek kitett elemeket teljeskörűen felújítják.

Az állomások arculata kapcsán a fő cél „az állomások egyedi jellegének megtartása, a jellemző színek átmentése mellett egységes arculat kialakítása a vonalon”. Az utasforgalmi terek összhatásukban lesznek egységesek az utastájékoztatási rendszer és a kereskedelmi egységek homlokzatának uniformizálásával, a meglévő jellegzetes motívumokat korszerűsítik, lehetőleg megmentik. A padlóburkolatot ott cserélik, ahol arra szükség lesz, az oldalfali és mennyezeti elemeket viszont teljeskörűen. A vonalon lévő számos képzőművészeti alkotás megőrzésének módjára szakértőkkel keresik a választ. A képek többsége restaurálás után az eredeti helyén marad, az erősen sérültekről és hiányosakról reprodukció készül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.