BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 5 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben

Az ipari termelés volumene 2017 szeptemberében 5,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelenti a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben 0,7 százalékkal csökkent.

Kettős arcát mutatta az ipar

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően alakult az ipari termelés éves növekedési üteme szeptemberben.

„A munkanapok eltérő számából fakadó torzító hatást kiszűrve 8,1 százalékos éves ütemnek lehettünk tanúi” – írja Ürmössy. Az elemző szerint annak ellenére, hogy bizakodásra adnak okot az éves értékek, havi összehasonlításban továbbra sem tűnik meggyőzőnek az ipar teljesítménye, hiszen augusztushoz képest 0,7 százalékkal csökkent a termelés. „Úgy véljük, hogy az év hátralévő részében jelentős gyorsulásra nem érdemes számítani, az éves átlagos növekedési ütem 5 százalék körül alakulhat” – véli Ürmössy.

 

 

https://www.vg.hu/vallalatok/felporgott-az-ipari-termeles-645837/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.