BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban lehetnek a CSOK-os vevők

A vásárlóknak már most csak olyan lakásra szabad szerződniük, amely legkésőbb 2019. november közepéig biztosan megkapja a hivatalos használatbavételi engedélyt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-nek nyilatkozva kijelentette: az új lakások értékesítésekor alkalmazható 5 százalékos adókulcs 2019. december 31-ig marad érvényben, de ha a kormány úgy ítéli meg, hogy ezt a határidőt meg kell hosszabbítani, akkor az év második felében foglalkozik majd a témával.

A lapunk által megkérdezett piaci szereplők szerint ha mindössze egy évvel a határidő lejárta előtt dönt a kormány a kedvezményes adókulcs fenntartásáról, az késő lesz.

Forrás: Tolnai Népújsag | Fotós: Mártonfai Dénes

Már most érzékelhető a beruházói oldalon a kivárás, és ha nem születik meg a döntés egy hónapon belül, az mind a piaci szereplőket, mind a vevőket bizonytalan helyzetbe hozhatja

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy mielőbbi – pozitív – döntésre lenne szükség. A beruházók a már előkészített projektjeik építését most még megpróbálják gyorsítva elindítani, ez azonban a kivitelezői oldalon további keresletet és az alvállalkozói kapacitások elérhetősége tekintetében olyan bizonytalanságot idéz elő, amely a kivitelezési költségekben is megjelenik. A további költségemelkedést ugyanakkor sok beruházás már nem fogja elbírni, ezek építése el sem kezdődik, így sok vevő csalódni fog – figyelmeztetett Nagygyörgy Tibor.

Elsősorban a CSOK-os vásárlók szorulnak ki a piacról, hiszen azok a lakóházak, amelyeket még nem kezdtek el építeni, vagy nem tartanak velük már a pinceszint kivitelezésénél, már nem biztos, hogy elkészülnek határidőre

– hívta fel a figyelmet a lehetséges következményekre a Metrodom Zrt. értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. A CSOK-os vásárlóknak már most csak olyan lakásra szabad szerződniük, amely legkésőbb 2019. november közepéig biztosan megkapja a hivatalos használatbavételi engedélyt. A pillanatnyilag 1,6 ezer lakást fejlesztő és idén ezer újabb építését indító Metrodom a CSOK-os vevőkre optimalizált X. kerületi projektjét ezért egyelőre nem folytatja, helyette más beruházásokra koncentrál, 2020-ra időzített projektjeinek száma azonban nem csökken.

Egyelőre – miután az áfatörvény szerint a teljesítés dátuma idején érvényes adókulcsot kell alkalmazni – 2019. december 31-ig a lakásokat készültségi foktól függetlenül értékesíthetik ugyanis 5 százalékos áfával. A vásárlói roham pillanatokon belül beindulhat, az eddig kiváró vásárlók még a jelentős áremelkedés előtt igyekeznek majd megvásárolni lakásukat, ami többletkeresletet generálhat, és ezzel együtt növekedhetnek az árak – prognosztizálja Nagygyörgy Tibor.

Minél később születik meg a politikai döntés, annál nagyobb és hosszabb lesz az átmeneti visszaesés, amely – kedvezőtlen döntés esetén – nem biztos, hogy átmenetinek ígérkezik, sokkal inkább tartósnak. Ennek folyományaként ismételten az építőipari kapacitások leépülésére lehet felkészülni

– véli Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója, aki kérdésünkre elmondta, a döntésig kivárnak, és átmenetileg valószínűleg újabb építési telkeket sem vásárolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.