BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós átlag alatt a tavalyi magyar ipari termelés

Tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Az EU 26 tagállamában 4,8 százalékkal bővült az ipari termelés az Eurostat szerdán publikált adatai szerint.

Naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 5,2 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által szerdán kiadott jelentés szerint. Havi szinten naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékos emelkedést mértek.

Elemzők éves összevetésben 4,2 százalékos, havi szinten pedig 0,2 százalékos növekedésre számítottak, vagyis a vártnál erősebben nőtt az euróövezet ipari termelése decemberben.

Forrás: AFP

Az Európai Unió 28 tagállamában novemberhez képest 0,3 százalékkal, tavaly decemberhez képest pedig 4,8 százalékkal bővült az ipari termelés.

Novemberben az euróövezetben éves összehasonlításban 3,7 százalékkal, az unióban pedig 3,8 százalékkal bővült az ipari termelés, míg havi szinten 1,3, illetve 1,2 százalékos növekedést mértek.

Decemberben havi összevetésben a legnagyobb mértékben Romániában nőtt az ipari termelés, 3,8 százalékkal, Írországban 3 százalékkal, Szlovéniában pedig 2,7 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Szlovákiában volt, 2,7 százalékos, Litvániában 2,6 százalékos, Csehországban pedig 1,5 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Románia ipari termelése nőtt, 13,5 százalékkal. Szlovéniában 12,2 százalék, Svédországban pedig 8,5 százalék volt a növekedés. A legerősebb visszaesést Horvátországban mérték, 2,5 százalékot, Luxembourgban 2,3 százalékot és Dániában 2,2 százalékot.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése havi összevetésben 1,2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,5 százalékkal nőtt decemberben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint a hazai ipari termelés volumene 4,8 százalékkal volt nagyobb tavaly, mint 2016-ban. A termelés 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól 2017 decemberében. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.