BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel öt százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly

Az ipari termelés volumene 4,8 százalékkal nőtt 2017-ben az előző évhez képest a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint.

Az ipari termelés volumene 2017 decemberében 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt gyorstájékoztatója szerint.

Fotó: Kallus György

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza a KSH szerint, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 decemberében. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt.

A termelés volumene 4,8 százalékkal volt nagyobb 2017-ben, mint 2016-ban a statisztikai hivatal adatai szerint.

Forrás: KSH

Az egy évvel korábbinál jóval magasabb fordulatszámon pörgött az ágazat, 2016-ban ugyanis mindössze 0,9 százalékos növekedést ért el. Azonban a 2015-ben elért több mint 7 százalékos plusztól elmarad a tavalyi tempó. Összességében az 5 százalék körüli bővülés a várakozásoknak megfelelő teljesítménynek mondható

- kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az elemző szerint a fejlődés egyik motorja a járműgyártás volt, amelynek súlya növekedett az iparon belül. Németh Dávid szerint a mostani kilátások kedvezőek a magyar ipar számára, egyrészt a nemzetközi konjunktúra miatt. Másrészt azért, mert több nagyszabású járműipari és elektronikai gyárberuházás van folyamatban, amelyek a következő 1-2 évben fokozatosan beépülnek a termelésbe és támogatják majd az ágazat növekedését. A szakember 2018-ban a tavalyihoz hasonló 5 százalékos többlet vár a magyar ipartól.

Az idei év elejétől jelentősen élénkülhet az ipari termelés, amit az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexek jeleznek előre, tükrözve az euró-övezet gyorsuló ütemű, egyre robosztusabb növekedését – véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Az ipari termelés idei gyorsulását az év során üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen új járműgyártási kapacitások (új modellek gyártása az Audinál és a Mercedesnél) – is támogathatják.

Suppan szerint idén összességében 7,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után.

A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2010 óta az ipari termelés közel 30 százalékkal bővült.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.