BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a tíz napig tartó olajpiaci áremelkedés

A világ két legnagyobb olajkitermelője, Oroszország és Szaúd-Arábia nagyjából 10,5-10,5 millió hordónyi olajat termel ki naponta.

Több mint egyheti emelkedés után tegnap esésnek indult az olaj árfolyama. Nagy rali zárult le ezzel: a texasi WTI jegyzése majdnem 9 százalékot emelkedett tíz nap alatt, az északi-tengeri Brent 8,3 százalékos erősödés után kezdett korrigálni. Az esés oka, hogy a friss amerikai statisztikák szerint az ország olajkitermelése márciusra napi 10,4 millió hordóra nőtt. A befektetők aggódnak, hogy az emelkedő amerikai kitermelés veszélyezteti a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és Oroszországnak a kitermelés csökkentéséről kötött megállapodásával elért eredményeket. A világ két legnagyobb olajkitermelője, Oroszország és Szaúd-Arábia nagyjából 10,5-10,5 millió hordónyi olajat termel ki naponta, a jelenlegi növekedési ütemmel azonban decemberre már az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajhatalma.

Forrás: AFP

Pedig a piac joggal gondolta, hogy az amerikai piac is a szűkülés felé haladhat: az Energiainformációs Hivatal adatai szerint 2,6 millió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek a március 16-ig tartó héten, miközben az elemzők ugyanekkora növekedésre számítottak. A meglepő adatra kedden a WTI amúgy is emelkedő árfolyama további 1 százalékot ugrott.

A több mint egyhetes ralit az OPEC felől érkező hírek is fűtötték. A kartell új megfelelési csúcsot állított fel a kitermeléscsökkentési megállapodás tekintetében: februárban 138 százalékos volt a megfelelési mutató, ez enyhe növekedés a januári 133 százalékról – hangzott el az OPEC és a megállapodásban részes kartellen kívüli országok hét eleji közös tanácskozásán. A javulás mögött két fő tényező áll: egyrészt a legnagyobb exportőr, Szaúd-Arábia, valamint egyes öböl menti államok vállalásukon felül fogták vissza a kivitelt, másrészt nagyon visszaesett a venezuelai kitermelés és az export. A dél-amerikai állam a múlt hónapban már csak napi 1,5 millió hordónyi olajat hozott felszínre, ez január óta napi 52 ezer hordós csökkenés – közölték a Reutersszel OPEC-források.

A drágulást világpolitikai események is mozgatták. Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg a hét elején érkezett Washingtonba, hogy tárgyaljon Donald Trump amerikai elnökkel. Ugyan a hivatalos sajtóközlemény szerint csak a jemeni polgárháború kapcsán esett szó Iránról, de a befektetők már arra kezdtek spekulálni, hogy az Egyesült Államok újból szankciókat léptet életbe Irán ellen. Ezt a nézetet erősíti az is, hogy Donald Trump a megüresedett külügyminiszteri székbe a CIA igazgatóját, Mike Pompeót jelölte, aki még képviselőként élesen bírálta az iráni atompaktumot. A szankciók elrendelése érzékenyen érintené az OPEC egyik legnagyobb kitermelőjének exportját, ezzel a világpiacot is. Az FGE energiaelemző cég szerint a szankciók újraindítása napi 250 ezer és 500 ezer hordó közti visszaesést okozna az iráni olajexportban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.