BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Waberer’s nyeresége egyszeri hatás miatt romlott

A Waberer’s árbevétele 15 százalékkal 178,9 millió euróra nőtt az első negyedévében.

A Waberer’s International Nyrt. árbevétele 15 százalékkal 178,9 millió euróra, azaz 56,15 milliárd forintnyira nőtt éves alapon 2018 első negyedévében – derült ki a társaság gyorsjelentéséből.

A nemzetközi fuvarozási szegmens bevétele a 4 százalékkal magasabb árszint és az akvizíciós hatás miatt 17 százalékkal bővült.

A regionális szerződéses logisztika bevétele 8 százalékkal emelkedett, a kibővült raktárkapacitások és a magasabb árak révén. A 18,2 millió eurós rendszeres kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, azaz EBITDA mindössze 0,2 százalékkal kevesebb a 2017 első negyedévinél, így gyakorlatilag stagnált.

A nemzetközi szegmens rendszeres EBITDA-ja az áremelési stratégia kapcsán a gyengébb holtszezon miatt 4 százalékkal csökkent, míg a regionális logisztikánál ugyanezen a soron 18 százalékos volt a plusz. Utóbbit azzal magyarázta a cég, hogy a raktározással kapcsolatos, nagyobb haszonnal rendelkező tevékenységek jobban bővültek. A csoport rendszeres működési eredménye, az EBIT mutatója a flottabővülés miatt megemelkedett értékcsökkenés eredményeként 49 százalékkal, 3,1 millió euróra csökkent. Nettó eredmény-soron még nagyobb 96 százalékos mínuszt jelent a 0,2 millió eurós adat. Itt a tavalyi első negyedév egyszeri nyereségének hiánya indokolja a visszaesését, akkor 1,3 millió euró egyszeri adómegtakarítása keletkezett a társaságnak. Az átlagos rakottsági mutató a tavalyi 92 százalékról 90,8 százalékra csökkent. A kamionok átlagos havi futásteljesítménye 11 074 kilométerről 10 176 kilométerre mérséklődött.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

„Az év első három hónapjában a csoport árbevételi teljesítménye erőteljes volt. Azonban részben tudatos árváltoztatási stratégiánk, részben az év elején tipikusan főszezonon kívüli időszak miatt ideiglenes volumennyomás nehezedett ránk a nemzetközi fuvarozási szegmensben. Szolgáltatásaink átárazása kihatott az első negyedév eredményességére, az év hátralevő részében várhatóan pozitívan befolyásolja majd a margint” – közölte Lajkó Ferenc a Waberer’s vezérigazgatója.

A jövőt tekintve több olyan hosszú távú projektünk van folyamatban, amelyek segítségével a vállalatnál további növekedés és hatékonyságjavulás várható.

„Ezek közé tartozik a piac konszolidálására irányuló törekvéseink folytatása, valamint a rendszereinkben összegyűjtött adatok még hatékonyabb kiaknázása, ami olyan kulcsfontosságú költségtételeknél segítheti elő további megtakarítások elérését, mint az üzemanyagfogyasztás” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Waberer’s árfolyama hétfőn, még az első negyedéves gyorsjelentés közzététele előtti napon 4110 forinton stagnált. Idén 12,6 százalékkal esett a cég papírjainak az árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. A Thomson Reuters adatbázisa szerint a Waberer’s átlagos célárfolyama 6752 forint, ami 64 százalékkal haladja meg a hétfői szintet, az átlagos ajánlás erős vétel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.