BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világverő IPO-ra készül a SoftBank

Az IPO lebonyolításához a cég már tanácsadókat is szerződtetett.

Kriván Bence | A világ eddigi legnagyobb elsődleges részvénykibocsátására (IPO) készül a japán SoftBank csoport, amely a becslések szerint 90 milliárd dollár piaci értékű mobilszolgáltatóját vinné a tőzsdére. Az IPO lebonyolításához a cég már tanácsadókat is szerződtetett. Cégközeli források szerint

a SoftBank Mobile részvényeinek harmadát adnák el, azaz 30 milliárd dollár folyhatna be a Szon Maszajosi innovátor-üzletember vezette csoporthoz. A felkínált mennyiség és az ár nagyban függ az aktuális piaci körülményektől

– írja a Bloomberg. A mobilszolgáltató piaci árát közvetlen konkurenseivel összevetve határozták meg. A piacvezető NTT Docomo 100, a KDDI pedig 70 milliárd dollárt ért kedden a tőzsdei árfolyama alapján.

Fotó: Shutterstock

A SoftBank Mobile elemzők szerint különösen népszerű lesz a befektetők körében, mert magas a készpénztermelő képessége, garantált osztalékot fizet, és élvezi az anyavállalat támogatását, főként az innováció területén. Mint ismert, a SoftBank menedzseli a jövő technológiájába fektető, 93 milliárd dollárral gazdálkodó VisionFund alapot, amely már termőre is fordult, hiszen a júniussal zárult negyedévben 2,2 milliárd dollár nyereséget hozott a cégnek. Abból is profitál a SoftBank, hogy kizárólagos joga van az iPhone telefonok értékesítésére Japánban.

A negyedévben elért 6,42 milliárd dolláros üzemi eredményük az előző év azonos időszakáét 49 százalékkal haladta meg. Az adózott eredmény az egyszeri tételek miatt – ide tartozik az indiai Flipkart e-kereskedelmi cégben lévő részesedés eladása az amerikai Walmartnak – tízszeresére, 2,95 milliárd dollárra hízott. A csoport forgalma 4 százalékot bővülve megközelítette a 20,5 milliárd dollárt.

A mobil, vezetékes és internetszolgáltatást is nyújtó távközlési csoport ügyfélköre három hónap alatt 434 ezer előfizetővel 33,6 milliósra gyarapodott.

Hogy a SoftBank Mobile iránt mennyire élénk lesz az érdeklődés, az majd az októberre tervezett IPO során derül ki, mindenesetre a Hongkongban három hete debütált Xiaomi példája óvatosságra int. jövőre megvalósulhat.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.