BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult Kína iparvállalatainak profitnövekedése

Az ország ipari cégeinek nyereségnövekedése már a hatodik egymást követő hónapban lassult októberben, ami részben azt jelzi, hogy mérséklődik az ázsiai ország termékei iránti kereslet, illetve hogy a Washington és Peking közötti kereskedelmi konfliktusnak érezhető a hatása.

A kínai központi statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy

az ipari cégek összesített nyeresége októberben 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és elérte az 548 milliárd jüant (78,86 milliárd dollár, 1 jüan=40,85 forint).

A növekedés kisebb volt a szeptemberi 4,1 százaléknál.

Az év első tíz hónapjában 13,6 százalékkal nőtt a profit éves összevetésben, míg a kilenchavi éves növekedés nagyobb mértékű, 14,7 százalék volt.

Fotó: AFP

A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

A kínai ipari cégek tavalyi profitja 2011 óta a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal emelkedett, részben a költségcsökkentési intézkedések hatására, valamint az építőipar élénkülése miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.