BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága maradt az áram a piacon

Voltak olyan napok októberben, amikor Magyarország minden lehetséges irányból importálta a villamos energiát.

Októberben is magas maradt a villamos energia másnapi magyarországi piaci ára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalója szerint. Bár a jövő évi termék ára mérséklődött, a korrekció kisebb volt a németországinál. Az árcsökkenéshez hozzájárult, hogy az augusztus–szeptemberi jelentős emelkedés után októberben mérséklődtek az áramárakat befolyásoló egyéb árak, azaz a tényezőárak. Ezek közül a MEKH a szén ARA (Amszterdam–Rotterdam–Antwerpen) árát tüntette fel dollár-euró árfolyamon a grafikonján, továbbá a földgáz árát a hollandiai TTF gáztőzsdén (virtuális kereskedési ponton) és a szén-dioxid-kvóta 2019-es elszámolási árát.

A magas gázárak és szén-dioxid-szint miatt csak a nagyobb hatékonyságú, földgáztüzelésű erőművek működtetése volt jövedelmező
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A régió és a német piacok árkülönbségét a kieső nukleáris termelőkapacitások is befolyásolták: ilyen október elején Csehországban, október végén Szlovákiában és Magyarországon volt hosszabb ideig. A hónap végén megnövekedett importszaldót elsősorban a hazai nukleáris kiesés okozta. Voltak napok, amelyeken minden határmetszéken nettó importőrök voltunk.

Így a hazai termelés kisebb volt a tavaly októberinél, a hónap végén Paks nem tervezett és a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának együttes kiesése miatt kevesebb termelőkapacitás állt rendelkezésre. A hó végén a termelésből kieső zsinór- és flexibilis egységeket az import pótolta. A szekunder leszabályozási piacon a fűtőerőművek visszatérése csökkentette a piaci koncentrációt és erősítette a kínálatot, ami az árak kismértékű csökkenésében nyilvánult meg.

A kapacitásdíjak azonban minden termék esetében szignifikánsan a tavalyi jellemző szint felett maradtak. A magas gázárak és a szén-dioxid-szint miatt csak a nagyobb hatékonyságú, földgáztüzelésű erőművek működtetése volt jövedelmező.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.