BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre csak a kvótacsökkentés biztos

Elvileg megállapodtak az OPEC-tagállamok a kitermelés csökkentésében, csak még megvárják, hogy az oroszok közöljék: mekkora önkorlátozásra hajlandók. A piac szerint kisebb lesz a csökkentés a vártnál.

Lapzártáig nem született hivatalos döntés a további kitermeléscsökkentésről a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) bécsi csúcstalálkozóján. A hírek szerint az OPEC tagállamai készen állnak a kitermelési kvóták megvágására, tegnap már egy előzetes megállapodást tető alá is hoztak, de

a szervezetben tagsággal nem rendelkező Oroszország még nem bólintott rá az egyezségre.

Alekszandr Novak orosz energiaminiszter ugyanis tegnap Bécsből hazarepült Szentpétervárra, hogy Vlagyimir Putyin államfővel egyeztessen, és csak ma érkezik vissza az osztrák fővárosba. OPEC-források szerint Oroszország támogatja a megállapodást, de az új kvótákat csak azután rögzítik, hogy az orosz fél is kifejezte hozzájárulását. Khalid al-Falih szaúdi energiaminiszter tegnap közölte:

Oroszország nélkül nincs értelme a megállapodásnak, Novak távozása miatt azonban valószínűleg csak péntek este közölnek pontos adatokat.

A piac viszont láthatóan ideges, az olaj árfolyama tegnap 4 százalékos mínuszban is járt. A kereskedők vélhetően azokra a sajtóhírekre alapoznak, amelyek szerint a kitermeléscsökkentés a vártnál kisebb lesz. A piac korábban napi 1 és 1,4 millió hordó közötti csökkentésre számított.

Fotó: AFP

Az energiaszektor papírjai is rendkívül rosszul teljesítettek világszerte, igaz, hogy ebben a kereskedelmi háborús feszültségek és a Huawei pénzügyi igazgatójának ottawai letartóztatása miatti általános negatív hangulat is közrejátszott. Alekszandr Novak ráadásul hangsúlyozta, hogy Oroszország az extrém időjárási körülmények miatt amúgy is nehezebben fogja vissza a termelést télen: több olajmezőn befagynak a gépek, ha leállítják őket a szibériai hidegben. A piaci szereplők vélhetően ebből is arra a következtetésre jutottak, hogy a megállapodás kisebb csökkentést irányoz majd elő a korábban becsültnél.

Az olajár eséséhez hozzájárulhatott, hogy a Reuters tegnap indiai kormánydokumentumokra alapozva megszellőztette: India épp egy rúpiaalapú elszámolási rendszert készül bevetni, hogy ne kelljen se dollárt, se eurót használnia az iráni szállítmányok kifizetésekor.

November elején kötött a két ország megállapodást, amely szerint a rúpiában kifizetett vételár feléért Irán indiai termékeket importál

– közölték a lappal a források.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.