BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új-Zéland miniszterelnöke még kivár a Huawei-ügyben

A kínai Huawei soha nem volt kitiltva az új-zélandi ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési projektekből – jelentette ki Jacinda Ardern miniszterelnök egy helyi tévécsatorna beszélgetős műsorában.

Soha nem mondtuk (a Huaweinek) hogy nem lesz megengedve számukra a részvétel (az 5G hálózati rendszerek kiépítésében). Nagyon elhamarkodott állítások hangzottak el az ügyben

– fogalmazott a miniszterelnök az AM Show New Zealand televíziós beszélgetős műsorban. Hozzátette: mindössze annyi történt, hogy a kormányzati kommunikációs biztonsági hivatal (GCSB) közszolgálati mandátumának megfelelően vizsgálat alá vette a Huawei ellen emelt biztonsági kifogásokat, majd annak eredményével visszaadta az ügyet a Spark NZ mobilszolgáltatónak. „A labda most a Spark térfelén van” – fogalmazott.

Forrás: AFP

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland titkosszolgálatainak „Five Eyes” együttműködése keretében az Egyesült Államok nyomást gyakorol a többi tagra a Huawei távközlési hálózati fejlesztésekből való kizárására, Jacinda Ardern leszögezte: Új-Zéland saját maga dönt 5G hálózati fejlesztéseiről.

A Spark NZ szóvivője Andrew Pirie szerdán közölte:

a Spark még vizsgálja a GCSB részben nemzetbiztonsági titkosítás alatt álló jelentését és még nem döntött arról, hogy az eszerint módosított 5G hálózati fejlesztési tervei tartalmaznak-e majd Huawei berendezéseket vagy sem.

Az amerikai kongresszus számos tagja nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint a Huaweire, attól tartva, hogy ezen vállalatok technológiáinak használatával könnyebbé válik Kína számára információkat lopni az Egyesült Államokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.