BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízmilliót zuhant Trump kedvenc játékszerének az értéke

A madárcsicsergős cég már több mint egy évtizede az egyik legelterjedtebb hírforrás a világon, pedig többségében nem újságírók írják, és egyik legismertebb arca mára az Egyesült Államok elnöke lett.

A Twitter a közösségi média egyik formabontó platformja, amely mikroblog-szolgáltatóként csakis a tömör (most már maximum 280 karakter hosszúságú, korábban 140 volt) szövegek megosztására jött létre tizenhárom évvel ezelőtt.

Az oldal az Odeo nevű podcasting cégen belül egy kutatási és fejlesztési projektként indult el, melyet Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone és Evan Williams alapított 2006 márciusában, később a szolgáltatás ugyanebben az év júliusában már debütálhatott is.

Fotó: AFP

Az első rövid üzenetet („tweetet”) Jack Dorsey küldte ki, akkor még „twttr-ként” nevezett mikroblogon: „just setting up my twttr”.

Mostanra már naponta 500 millió tweetet posztolnak a felhasználók.

A név jelentése madárcsicsergés vagy egymást követő gyors hangok. Jack Dorsey, a cég alapítója és vezérigazgatója szerint tökéletesen leírja projektjük célját.

Közösségi oldalból hírgyár

A hashtagek (#) használata a Twitteren terjedt el 2007-ben: először Chris Messina egykori Google fejlesztő, valamint a Google+ designere biggyesztett először egy Twitter-üzenet elé, amely mára nélkülözhetetlenné vált a közösségi platformokon való keresésekben. A hashtag szó egyébként 2010-ben, vagyis három évvel az első használata után került be az oxfordi szótárba, a Scrabble szótárba pedig 2014-ben.

A legelső Twitter-forradalomként 2009. április 7-ét tartják számon:

több ezer antikommunista fiatal tüntető lepte el Moldova fővárosát, az elnöki irodát és a parlamentet,

mivel a kormányzatot választási csalással gyanúsították. Az eseményekről a Twitteren részletesen, percről percre frissülő információkkal értesítették az embereket, például a #moldova, #chisinau, #pman hashtagekkel (a főváros főterének Piaţa Marii Adunări Naţionale a neve).

Ugyanebben az évben Mahmúd Ahmadinezsád Irán elnökét választási csalás útján újra megválasztották, ami miatt utcai megmozdulások törtek ki, melyeknek koordinálásában és az információk gyorsabb terjesztésében a Twitternek is fontos szerepe volt. Bár többen úgy tartják, messze nem volt akkora szerepe az események alakításában: a United States Institute of Peace intézmény tanulmánya szerint a közösségi oldalak inkább a konfliktusos zónákon kívül terjesztették hatásosabban az információkat, mint ahol forrongások voltak.

Fotó: AFP

Bő egy évvel később 2010. júliusában Tunéziából erőszakos tüntetéssorozat indult el, amely egész Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is utcai megmozdulásokat gerjesztettet a hatalommal szemben, és valóban a nemzetközi hírcsatornák informálásában nagy segítség volt a Twitteren zajló kommunikáció.

Mára a közösségi oldal első számú információs felületeként is funkcionál, ahol rövidebb videók, fotók azonnali megosztására is alkalmasak – a legnagyobb híroldalak percről perce való tudósításaikban szinte elképzelhetetlen, hogy a Twitterről ne osszanak meg friss információkat egy-egy rendkívüli történésről.

Jack Dorsey
Fotó: AFP

Dorsey ezért is mondhatta korábban, hogy

a Twitter nem egy közösségi oldal, hanem az emberek hírhálózata.

A Twitter ügyvezető igazgatója szerint mára az oldaluk lett az elsődleges információforrás, amely a hírekről és a felhasználók közötti információk cseréjéről is szól.

Donald Trump amerikai elnök 2012 óta használja a Twittert – még jóval a politikai pályája előtt elkezdte –, a közösségi oldalról korábban úgy nyilatkozott, hogy

Szeretem a Twittert. Olyan, mintha saját újságod lenne

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/267286284182118400?ref_src=twsrc%5Etfw

Trumpnak jelenleg több mint 59 millió követője van.

Az amerikai elnök azóta is folyamatosan gyártja a közbeszéd tematizálására alkalmas posztjait, nem egyből botrány is lett, mint amikor az amerikai hírszerzést bírálta.

Ez már nem Donald Trumpról szól, hanem az Egyesült Államokról

fakadt ki a CIA korábbi főnöke. John Brennan szerint az akkor hivatalba lépő elnök túlságosan könnyedén mondta ki véleményét a Twitteren. Trump a napokban a tanácsadójának férjét „totális lúzernak” nevezte, mert a férfi azt írta a Twitter-oldalára, hogy

inkább Ausztráliába költözik, mint hogy még egyszer Trumpra szavazzon, és azt is állította, az elnök mentális állapota rossz.

Van még hova fejlődni

A Twittert havonta 326 millió ember használja, ez azonban 9 millió felhasználóval kevesebb, mint 2018 közepén, és 4 millióval kevesebb, mint 2017 végén.

A cég vezetése a csökkenést elsősorban az európai új adatvédelmi törvény és néhány technikai problémával magyarázza, de így is a cég statisztikája szerint 5,9 százalékkal több ember használja a Twittert naponta:

míg a havi felhasználók csökkennek, a napi felhasználók száma folyamatosan nőtt 2016 óta.

A Twitter a tavalyi utolsó negyedévben 909 millió dolláros árbevételt ért el a várt 868 millióval szemben. A most kezdődött negyedévre 712-775 millió dollár közötti árbevételt vár a cég, ami alulmúlja a 766 millió dolláros konszenzust. Az egy részvényre vetített, egyszeri tételektől megtisztított nettó nyereség 31 centre jött ki, miközben a szakértők 25 centet jósoltak.

A Twitter árfolyamának alakulása az elmúlt évben
Fotó: TradingView

A Twitter részvények árfolyama tavaly június és augusztus között zuhant a legnagyobbat, majd szeptemberben meredeken ismét csökkent, a nyár végétől napjainkig pedig rapszodikus ütemben változott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.