BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folt a Huawei múltjában

Nem volt teljesen alaptalan a Huawei potenciális kémtevékenységét forszírozó amerikai kezdeményezés, azonban a cég cáfol.

Nem volt teljesen alaptalan a Huawei potenciális kémtevékenységét felvető és az 5G-fejlesztésektől való távoltartását forszírozó amerikai kezdeményezés, ugyanis

a Vodafone beismerte, hogy 2009 és 2011 között az olasz leányvállalatánál telepített eszközökön nyitva hagyott rejtett hátsó kapu tette lehetővé az információk továbbítását jogosulatlanok számára.

A Vodafone olasz leányánál a vonalas internetelérésben közreműködő routerek „maradtak nyitva”, sok millió háztartás és üzleti vállalkozás érzékeny adatai kerültek ezzel veszélybe. Az ügyből akkor azért nem lett botrány, mert a probléma felfedezése után a Vodafone nyomására a Huawei 2011-ben állítólag rendezte az ügyet – olvasta ki a Bloomberg a távközlési szolgáltató dokumentumaiból.

Azért állítólag, mert a Vodafone a hátsó kapuk bezárásának ellenőrzésekor azt tapasztalta, hogy résnyire továbbra is nyitva vannak, és az optikai hálózatánál is fennáll az adatszivárgás veszélye. A felhasználók adatai, bejelentkezési jelszavai védtelenül maradtak, és a gépeiken található valamennyi adat hozzáférhetővé vált.

Szóvivőjük szerint az olaszoknál korábban észlelt sérülékenységi probléma sűrűn előfordul, de időben kijavították a hibát, és adatvesztésre utaló nyomot sem találtak.

A Huawei minden feltételezést kategorikusan cáfol. Szóvivőjük szerint az olaszoknál korábban észlelt sérülékenységi probléma sűrűn előfordul, de

időben kijavították a hibát, és adatvesztésre utaló nyomot sem találtak.

Lapunkat arról tájékoztatták, hogy mindössze annyi történt, hogy egy fejlesztést követően egy diagnosztikai funkciót nem sikerült először törölni. Az iparágban általánosan elfogadott és használt karbantartási és diagnosztikai funkcióról szól, és a Bloomberg cikkében említett sebezhetőségi hibát már hét évvel ezelőtt (!) kijavították. Hangsúlyozzák, hogy a Huawei nem rejt el hátsó kapukat az eszközeiben, továbbá semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen jogosulatlan hozzáférés történt volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.