BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készül az ország hidrogénstratégiája

Jövő csütörtökre elkészül az ország klíma- és környezetvédelmi cselekvési terve – ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az európai zöldmegállapodás teljesítése a korábban kötött megállapodásokhoz és kötelezettségekhez képest további intézkedéseket követel Magyarországtól, ezért az ország Nemzeti tiszta fejlődési stratégiájának egésze az eredeti, januári határidő helyett csak az év végére készül el

– közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A zöldmegállapodás fő célja a klímasemlegesség elérése 2050-ig, de ez az ország 50 ezermilliárd forintjába fog kerülni.

A miniszter a kormány klíma-, energiapolitikai és a körkörös gazdaságot érintő irányainak és döntéseinek bemutatásakor olyan kérdésekre is kitért, amelyek a közvéleményben már kritikákat is kiváltottak. Az említett 50 ezermilliárd kapcsán például hangsúlyozta, hogy azt nem az adófizetők és az állam fogják összeadni.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

Az államnak azonban olyan szabályozási környezetet kell teremtenie, és olyan támogatásokat kell kínálnia, amelyek meghozzák az üzleti szféra beruházási kedvét. „A klímacél üzlet is” – jelentette ki. Egy további aggály szerint a 2050-es vállalások olyan távoliak, hogy azok teljesítését a közeli években nem lehet számonkérni. Ennek kapcsán jelezte: jövő csütörtökre elkészül az ország klíma- és környezetvédelmi cselekvési terve.

Kritikus kérdés a karbonsemleges­ség kapcsán a Mátrai Erőmű sorsa, továbbá az is, hogy a kormány miért nem számol új szélerőmű-kapacitásokkal. A miniszter emlékeztetett, hogy a fő irány a nukleáris kapacitások fenntartása és bővítése, illetve hogy a naperőmű-kapacitások 2050-re elérik a 12 gigawattot. A szelet pedig „azért nem szeretjük” – mondta –, mert számítások szerint a klímaváltozással abban a magasságban, amelyben a széltornyok lapátjai forognak, nagyon kedvezőtlenné válnak a szélviszonyok.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.