BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feketelistán a romániai kartellező cégek

Nagy felháborodást váltott ki az érintettek körében, hogy a román versenyhivatal, most első ízben, nyilvánosságra hozta a kartellező társaságok kilétét. A korrupció főként az energetikát, az informatikát és az építőipart itatja át.

A bukaresti versenytanács az állami közbeszerzési ügynökséggel közösen összeállította, majd közzétette a közbeszerzéseken trükköző, versenykorlátozó magatartást tanúsító cégeket tartalmazó feketelistát, amelyen első körben 35 vállalat neve szerepel. Az előzmény nélküli lépés célja felhívni a közbeszerzéseket kiíró állami intézmények, önkormányzatok figyelmét a versenyszabályokat megszegő üzleti szereplőkre, továbbá arra ösztönözni ezeket a cégeket, hogy a „jó útra térjenek”.

A feketelistán elsősorban informatikai, energetikai és útépítő vállalatok szerepelnek,

amelyeket az utóbbi három évben bírságolt meg kartellezés miatt a versenyhivatal. Az egyik ügy érintettjeit, az energetikai szektorban tevékenykedő hat vállalkozást 2018-ban összesen 15,8 millió eurós büntetéssel sújtottak, mert kiderült, hogy versenykorlátozó megegyezést kötöttek villanyórák és egyéb eszközök forgalmazásáról. Ennek a kartellezésnek az egyik főszereplője a Romániában piacvezetőnek számító Electrica áramszolgáltató vállalat, amely arra hivatkozva követeli a feketelistáról való törlését, hogy bírósági úton kezdeményezte a rá kiszabott 2,3 millió eurós büntetés visszavonását, mivel maga nem is gyárt villanyórákat.

A bukaresti legfelső bíróság egyébként várhatóan jövőre hirdet ítéletet az ügyben.

Fotó: Biosphoto / Dominique Delfino

Egy másik, annak idején nagy port kavart kartellezés a Siveco és az Intrarom informatikai cégekhez kötődik, őket 2017-ben 1,75 millió euróra bírságolták a mezőgazdasági kifizetési ügynökség informatikai rendszerének korszerűsítésére és bővítésére kiírt közbeszerzés eredményének befolyásolásáért.

A román jogszabályok értelmében három évig nem vehetnek részt a közbeszerzési eljárásban azok a vállalkozások, amelyekről bebizonyosodott, hogy kartelleztek, megpróbálták befolyásolni az árat, visszaéltek a helyzetükkel, megegyeztek a versenytársaikkal, és mindezt tudatosan, rosszhiszeműen követték el. Gyerkó László, a romániai versenyhivatal tagja felhívta lapunk figyelmét, hogy ezek a cégek nem tudnak bejelentkezni a közbeszerzési platformra, márpedig egy olyan társaság esetében, ahol a forgalom jelentős részét a közbeszerzésen elnyert munkálatok adják,

a hároméves kizárás a csődöt jelentheti.

Egyébként a trükköző cégek feketelistáján közzétett adatok között az is szerepel, ha a társaság együttműködött a versenytanáccsal, ilyenkor a bűnbánó informátor engedékeny elbírálásban részesül, de ez a nevét nem mossa tisztára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.