BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes eredmények a gyógyszerfronton

Három meghatározó amerikai gyógy­szergyártó jelentett tegnap, az összkép vegyes, a pandémia számos tételsoron éreztette hatását.

A vártnak megfelelő nyereséget ért el a harmadik negyedévben a Pfizer. A társaság bevétele 12,1 milliárd dollár volt, míg az egy részvényre jutó tisztított profit (EPS) 72 dollárcent lett. A forgalom 4, a nyereség 3 százalékkal mérséklődött éves összevetésben, a devizaárfolyam-hatás ezúttal 104 millió dolláros mínuszt jelentett. A bevétel jelentős hányadát kitevő biopharma-üzletág ugyanakkor jól teljesített, az értékesítés 3 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy a Covid–19-világjárvány a gyógyszergyártó több kulcsmárkáját negatívan érintette.

A pandémia bevételromboló hatását csak a harmadik negyedévre vonatkozóan 500 millió dollárra becsüli a Pfizer.

A járvány miatt visszaesett a kereslet egyes Kínában gyártott gyógyszereikre, és az Egyesült Államokban az elmaradó orvos-beteg találkozók ugyancsak negatívan hatottak az árbevételre.

Az első kilenc hónap adatai láttán a Pfizer megerősítette középtávú előrejelzését:

továbbra is (2025-tel bezárólag) évi 6 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulál a cégcsoport.

Frissítették a 2020-as prognózist is, e szerint az éves értékesítési árbevétel a 48,8–49,5 milliárd dolláros sávban alakulhat (a felső értéket 1,1 milliárd dollárral csökkentette a menedzsment), míg a tisztított EPS 2,88 és 2,93 dollár közé eshet. A kilenchavi, 13 milliárd dolláros nettó eredmény terhére az idén 6,3 milliárd dollárt fizetett ki a vállalat a részvényeseinek osztalék formájában, negyedéves bontásban egyaránt 38 dollárcentet minden Pfizer-papír után.

Fotó: John Nacion/NurPhoto/AFP

Nőtt ugyan 1,48 dollárról 1,54 dollárra az Eli Lilly részvényenkénti profitja, ám jóval magasabb, 1,74 dolláros EPS-re számítottak az elemzők.

Az értékesítés 5,74 milliárd dollár bevételt termelt, 5 százalékkal többet, mint egy éve (az elemzők 5,91 milliárd dollárra számítottak). A bevétel majdnem ötödét a Magyarországon is engedélyezett, vércukorszint-csökken­tésre alkalmazott Trulicity készítmény hozta. A gyógyszer-értékesítés mennyiségben 9 százalékkal bővült, de ezt ellensúlyozta több készítmény árának csökkentése.

A nagyobb volumennek megvolt az ára is, a működési költségek 9 százalékkal emelkedtek, főként marketingre és kutatás-fejlesztésre költött többet az Eli Lilly. Covid–19-cel kapcsolatos fejlesztésekre 125 millió dollár ment el, ami várakozásuk szerint a teljes évre 400 millió dollárra kúszhat fel. Összehasonlításképp:

a magyar állam 400 millió forinttal támogatta a Richtert a Covid-betegek kezelésében ígéretes remdesivir hatóanyag generikus verziójának előállításában. A 2020-as prognózison nem módosítottak, az EPS-t 7,2–7,4 dollár közé várják, 23,7–24,2 milliárd dollár közötti árbevétellel tervezve. Az előre jelzett sáv alsó felébe várja a fő mutatószámok alakulását a konszenzus.

Örülhettek tegnap a szektortárs Merck befektetői, a vállalat a vártnál magasabb negyedéves profitról számolt be, és ami még fontosabb, az éves eredménytervet is felfelé módosította. A gyógyszer-értékesítések 2 százalékkal emelkedtek, a 11,3 milliárd dolláros forgalom alakulásában nagy szerepe volt a cég rákellenes gyógyszerének, a Keytrudának (a készítményt előrehaladott stádiumban lévő, áttétes, vagy más kezelésekre nem reagáló daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák), az eladások 21 százalékkal emelkedve 3,7 milliárd dollárt tettek ki.

A Merck bakteriális tüdőgyulladás elleni vakcinája iránt is megugrott a kereslet, sok ember beoltatta magát, hogy legalább ezt a betegséget elkerülje. A társaság EPS-e 1,74 dollár lett, szemben az 1,45-os konszenzussal. A reméltnél jobb eredmény láttán a menedzsment a korábbi 5,63–5,78 dollárról 5,91–6,01 dollár közé emelte a teljes évi, egy részvényre jutó profitvárakozását.

Az európai gyógyszermultik közül a svájci Novartis jelentett tegnap: a 12,26 milliárd dolláros háromhavi bevételből 1,94 milliárd dollár nyereséget sikerült elérnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.