BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mellőzik a nagy márkák az Amazon luxustermékeknek szánt felületét

Hat hónapja indította el az Amazon a luxusbrandeknek szóló online platformját, a Luxury Storest. Már induláskor is voltak kritikus hangok, és az igazán nagy neveket azóta sem sikerült megnyernie a webáruháznak.

Több hónapnyi várakozás előzte meg az Amazon webáruház luxuscikkeket kínáló platformjának elindítását tavaly szeptemberben. A Luxury Stores néven futó felület mintegy válasz volt arra, hogy számos luxusmárka korábban kijelentette: nem hajlandók termékeiket a webshop hagyományos felületén árusítani – írja cikkében a divat- és luxusiparral foglalkozó Glossy portál. A Luxury Stores bemutatása sokak által kritizált lépés volt, ráadásul induláskor mindössze egyetlen márka adta nevét és termékeit a vállalkozáshoz, az Oscar de la Renta. A megnyitás idején a Glossynak nyilatkozó elemzők úgy vélték,

túlságosan is exkluzívra sikeredett az oldal, és az, hogy egyetlen igazán nagy nevet sem sikerült megnyerniük maguknak, nem jó jel.

Hat hónap telt el azóta, és bár a Jeff Bezos által alapított webáruház új platformján azóta megjelent még néhány márka, az igazi áttörés még várat magára: a nagy nevek hiánya és a túlzott exkluzivitás egyaránt a növekedés útjában áll. És miközben az Amazon más esetekben jellemzően erős piacra lépést tud produkálni – elég csak a néhány éve bemutatott videostreaming-szolgáltatásra gondolni –,

most tisztán látható, hogy a Luxury Stores még egy ideig nem lesz veszélyes versenytársa a többi, luxuscikkekre szakosodott, online kereskedelemmel foglalkozó piaci szereplőnek.

Az elmúlt fél évben kilenc új márka (Roland Mouret, La Perla, Altuzarra, Clé de Peau, Car Shoe, RéVive Skincare, Mark Cross, The Conservatory, Elie Saab) termékei tűntek fel a Luxury Storesban Az Amazon szakemberei jó néhány esetben széles körű marketingkampánnyal támogatták az új márkák megjelenését, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy pontosan hogy alakultak az értékesítési számok és a látogatottsági adatok az új platformon. Egyik szóvivőjük korábban úgy nyilatkozott, hogy pozitív visszajelzéseket kaptak a már csatlakozott márkáktól, és nem egy közülük bővítette is a platformon elérhető termékeinek körét. Annyi tudható, hogy a legjobban menő márkák az Oscar de la Renta, a RéVive, a Car Shoe és a La Perla.

Fotó: Jeff Greenberg / Universal Images Group via Getty Images

Bár az említettek is ismert brandek, az Amazonnak egy igazi nagyágyút kellene felmutatnia

– véli egy volt Amazon-dolgozó, Elaine Kwon, aki ma egy e-kereskedelemmel foglalkozó céget vezet. Szerinte egy olyan név, mint például a Gucci, segítene az oldal hitelességében és a kedvező első benyomás kialakításában. Ennek hiányában nehéz megmondani, hogy mi is a platform célja tulajdonképpen – véli a Kwontified cég alapítója.

A Luxury Pavilion, amely az Amazon számára mintául szolgálhatott a saját luxusplatformjának kialakításához, már induláskor olyan márkákat tudott felmutatni, mint a Bottega Veneta vagy a Valentino. A szintén luxustermékekre szakosodott online áruház, a Farfetch vezérigazgatója a Time magazinban nemrég megjelent interjúban azt mondta, nem tekint komoly fenyegetésként az Amazon új felületére, különösen annak fényében, hogy egyetlen nagy márkát sem tudott bevonzani. A Mark Cross márka vezérigazgatója, Ulrik Garde szerint viszont azért döntöttek a Luxury Storeshoz való csatlakozás mellett, hogy élhessenek a kétnapos kiszállítási lehetőséggel és azzal, hogy így jóval nagyobb közönséget érhetnek el.

Elaine Kwon azt hangsúlyozta, hogy

a Luxury Stores fejlődésének egyik legnagyobb gátja a túlzott exkluzivitás – csak az Amazon Prime-tagok tudják elérni a felületet, és – bár több mint százmillió ilyen tag van – csak meghívásos rendszerben regisztrálhatnak az oldalra.

Az Amazon azt nem árulta el, hány Prime-tagot hívott meg eddig. A Luxury Stores felülete kizárólag mobileszközökön érhető el, ráadásul az Amazon honlapjáról nem vezet link a platformra. Vagyis az elérhetőség is problémás, a szakértő szerint, ha ezen nem változtat a cég, nem várható nagyobb fejlődés sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.