BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bud,Light

A transznemű kampányszereplővel lábon lőtte magát a Bud Light, zuhannak a söreladások

Az amerikai Bud Light sörmárka a Z generáció körében igyekezett új fogyasztókat bevonzani azzal, hogy a transznemű TikTok -sztárral, Dylan Mulvaney-vel kezdte reklámozni a termékeit. A Bud Light az Egyesült Államok egyik legkelendőbb söre, jellemzően az idősebb korosztály fogyasztja, akik a kampány miatt elfordulnak a márkától. Az új marketingstratégia egy hét alatt pusztító hatással volt a cég eladásaira – írta meg a Fox Business.

A Bud Light söröket gyártó Anheuser-Busch palackozott termékeinek az értékesítése 30, a csapolt sör esetén pedig 50 százalékkal esett vissza a múlt héten az Egyesült Államokban. A márka hűséges fogyasztói felháborodtak a Dylan Mulvaney-vel indult kampányon.

In this photo illustration, a man holds Bud Light beer
Fotó: Gety Images

A Bud Light célja az volt, hogy nyisson a fiatalabb generáció felé és egy befogadóbb oldalát mutathassa meg. Ezzel viszont csak azt érte el, hogy elriasztotta a saját fogyasztóit 

– mondta egy amerikai bártulajdonos, Jeff Fitter.

Népharagot váltott ki a Bud Light transgender reklámarca

Zúdulnak a felháborodott kritikák a Bud Lightra, miután egyik reklámjában transznemű nőt alkalmazott. Szakemberek szerint a vitatott reklámmal nyitna a cég a Z generáció irányába.

A Bud Light az USA legkedveltebb söre, 

a rivális Miller Light és a Coors Light termékekhez képest 25:1 arányban választották az amerikai fogyasztók. 

A transznemű TikTok-sztárral indult kampány viszont rekordsebességgel vetette vissza a márka eredményeit – írta meg a Fox Business.

A massachusettsi Braintree Brewhouse nevű bár tulajdonosa szerint ezen a héten 80 százalékkal kevesebb Bud Light fogyott, mint egy héttel korábban. Alex Kesaris szerint aki mégis Bud Lightot vásárolt, az jellemzően nem használja a közösségi médiát és nem is hallott még Dylan Mulvaney-ről.

Egy söripari elemző a Fox Businessnek arról beszélt, hogy a Bud Light hatalmas hibát követett el azzal, hogy nyakig merült a kulturális és genderháborúba.

A cég szembement a márkaépítés és a marketing minden szabályával

– mondta az elemző.

A felháborodás különösen a déli államokban látványos. A Bud Light évek óta szponzorál egy texasi dartsversenyt, ahol jellemzően több mint százaz indulnak. Ezen a rendezvényen átlagosan 500 üveg Bud Light szokott fogyni, ám a legutóbbi fordulóban mindössze tizenkettőt vásároltak meg. A vendégek közösen tiltakoztak a Bud Light ellen. Egy elemző szerint a cég akkora hibát vétett, hogy egyetlen hét alatt látványos változások mentek végbe az éves eladási előrejelzésekben.

Ez nem csak egy rossz hetet jelent. A fogyasztók következő hétvégén nem fognak kétszer annyi Bud Lightot inni

– mondta a szakértő.

Bud,Light
Fotó: Shutterstock

A márka marketingért felelős alelnöke védelmébe vette a céget és az új PR-stratégiát.

Alissa Heinerscheid szerint muszáj nyitniuk a fiatal fogyasztók felé, különben a Bud Lightnak nem lesz jövője.

A Missouri állambeli Harpo’s Bar and Grill tulajdonosa, John Rieker szerint a Bud Light elfordult a hűséges fogyasztóitól, hogy egy olyan közösségnek kommunikáljanak, amely a Bud Light vásárlóinak kevesebb mint egy százalékát adja.

A cég úgy tesz, mintha már nem is érdekelnék őket a hűséges Bud Light-rajongók 

– mondta Rieker. Ezzel szemben Heinerscheid szerint egy hanyatló márkát kellett megújítani, amihez új ügyfelek felé kell nyitniuk.

Az ember néha csak egyszerűen meg akar inni egy sört és nem akar előadást hallgatni a társadalmi és politikai problémákról vagy a szexuális irányultságokról 

– mondta egy St. Louis-i vendéglátóhely tulajdonosa.

Heinerscheidnek annyiban igaza van, hogy a Bud Light eladásai valóban évek óta csökkenő pályán vannak, és már reális veszélyt jelent, hogy a Corona, vagy a Modela megelőzi a fogyasztókért zajló versenyben. A szakértők szerint a téves marketingstratégiával csak annyit értek el, hogy a bukást felgyorsították.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.