BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatékonyabban elemezhetők az orvosi leletek, besegít a mesterséges intelligencia

Olyan megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó algoritmusokkal.

Lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem kétéves, mesterséges intelligenciára alapuló közös kutatásfejlesztése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával.

NKFI
Kétéves mesterségesintelligencia-projektet zárt le a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem.
Fotó: NKFI

A projektben olyan mesterséges megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing – NLP) algoritmusokkal. Alkalmazásával célzottan azonosíthatók a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek, ennek eredményeként több beteg vonható be az egészségügyi kutatásokba – derül ki a GE Heathcare közleményében. 

A mintegy 1,5 milliárd forint összköltségvetésű projektet a NKFIA mintegy 800 millió forinttal támogatta, a munkában több mint 50 kutató-fejlesztő munkatárs vett részt.

A GE HealthCare hazai központja a vállalat hét globális stratégiai egységének egyike, a létszáma alapján Európában a második legnagyobbnak számít. Magyarország ad otthont vezető európai adattudományi csapatának is. Nevéhez számos, világszerte elérhető, személyre szabott egészségügyi alkalmazás fűződik, köztük onkológiai, kardiológiai és neurológiai megoldások. Magasan képzett szakemberei Budapesten, Szegeden és Pátyon látnak el fejlesztési és támogatási funkciókat a globális, regionális és helyi piacok számára.

Hatékonyabban elemezhetők az orvosi leletek

„Az exponenciálisan növekvő mennyiségű egészségügyi adatok szélesebb körű felhasználásához olyan informatikai megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi az egészségügyi intézményekben használt digitális rendszerek összekapcsolását. Az automatizálható, időigényes tevékenységek elvégzésével tehermentesíthetők az egészségügyi dolgozók, amivel összességében javul a klinikai ellátás, kutatás hatékonysága. A Debreceni Egyetem kutatóival fejlesztett új megoldás a strukturált adathalmazok létrehozása mellett nemcsak szöveges leletelemzést tesz lehetővé és elérhetővé, de képes a képalkotó diagnosztikai felvételeket is együttesen értelmezni. Ez a fejlesztés nagyban hozzájárulhat a konkrét gyógyszerkészítmények eredményesebb kutatásához, valamint a betegek pontosabb diagnózisához, segítve az egészségügyi dolgozók, kutatók munkáját” – idézi a közlemény Ferenczi Lehelt, a GE HealthCare adattudományi és ügyvezető igazgatóját.

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével, a mélytanulás (deep learning) módszerrel tanított természetes nyelvfeldolgozó megoldások forradalmasíthatják az egészségügyet azáltal, hogy javítják az orvosi leletek elemzésének hatékonyságát.

A gyógyszerfejlesztésekhez elengedhetetlen klinikai vizsgálatokhoz világszerte speciális betegcsoportok beazonosítására van szükség. A GE HealthCare-rel fejlesztett, hiánypótló megoldás révén a leletek gyorsabban és szélesebb körben válnak kutathatóvá. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy több nemzetközi szintű kutatási projektekbe bevonjuk a hazai pácienseket – fejtette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.