BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilok az iskolákban: bohózat folyik Magyarországon, máshol komolyabban veszik

Generációs léptékekkel új a probléma, de a küszöbön már átléptünk: világszerte keresik a válaszokat. A mobil az iskolában nemzetközi probléma, aggodalmakat okoz tanárnak, szülőnek, a világtrend pedig az, hogy nem megengedhető a korlátlan szabadság: más-más mértékben és módszerekkel, de egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat, az enyhétől a teljes tiltásig.

Mobilok az iskolákban: új probléma gyerekek-szülők-nagyszülők új nemzedékei és az iskolák számára, a jó gyakorlatokat világszerte ezekben az években kezdik kialakítani.  Magyarország világtrendhez csatlakozott, amikor a mobiltelefon-használat korlátozásával indította a 2024–2025-ös iskolai szezont. Miről és hogyan folyik a vita más országokban, és mit tesznek?  – ezt áttekintve derül ki: a kérdés magyar átpolitizálása kivétel. 

Mobiltelefon az iskolákban: egyre több országban van már szinte minden gyereknek okostelefonja / Fotó:  Iris van den Broek / ANP MAG / AFP

A probléma csak abban az értelemben új, hogy csak a legutóbbi másfél évtizedben terjedt el olyan mértékben az okostelefon, hogy már szinte minden gyereknek van egyre több országban. 

Amint a mintegy két évtizede hódító okostelefonok elődei elterjedtek – a 90-es évekre a sima mobiltelefonok, sőt még előbb a csipogók –, mindjárt felvetődött a kérdés, miképpen kezelje őket az iskolák házirendje.

A természetes reakció – bár az új eszközök hasznait szinte senki sem tagadta – valamiféle korlátok kialakítása. 

Már a csipogók is tiltásba futottak. A Washington Post cikke 1988-ban indította el a lavinát: felhívta rá a figyelmet, hogy elharapódzott a csipogók használata a kábítószer-kereskedelemben. „Hogy mondjuk a diákoknak, hogy »csak mondj nemet«, ha egyszer az övükön hordják az illegális kábítószerek legnagyobb szimbólumát?” – fogalmazott akkor egy tanár. Az amerikai iskolák, városok, államok és a szenátus gyorsan reagáltak – tiltottak. New Jersey-ben 18 év alatt tilos lett pagert használni, a törvényszegők pedig akár hat hónap börtönbe kerülhettek. Ha nem is ekkora szigorral, az Egyesült Államokban az okostelefonokat illetően hasonló folyamat zajlik – 

már több mint egy évtizede vannak törekvések a tiltásokra, egyre több helyen be is vezetik ezeket, és sorban születnek a szigorú szabályozások az amerikai iskolákban. 

A telefonhasználat tiltása: Magyarországon nem úgy reagáltak, mint másutt

Magyarországon nem az időjárás lett a tanévkezdés legforróbb témája, és a mobiltiltásra eltérő lett a reakció más országoktól. 

Az, hogy az iskolai tiltás éles vitákat vált ki, nem egyedi. Ezt a nemzedéki-technológiai-társadalmi problémát átideologizálni-átpolitizálni azonban ritkaság. 

Magyarországon a tiltás még tüntetéshez is vezetett, baloldali ellenzéki politikusok pedig azzal a javaslattal reagáltak, hogy a parlamentben is tiltsák be a mobiltelefonokat. A demonstrációi során hasonlóan komolytalan eszközökkel operáló PDSZ tanárszakszervezet alkotmányossági aggályokra hivatkozva torpedózná meg a szabályt, hogy az iskolákban reggel be kell gyűjteni a mobiltelefonokat.

A szabadságjogokra való hivatkozás másutt is előfordul, de ez a vita nem szokott ideológiai-politikai jelleget ölteni.

Franciaországban az a liberális Emmanuel Macron elnök vezetett be iskolai tiltást, akinek a felesége pedagógus. Az amerikai államokban, ahol egyre terjednek a korlátozások, legutóbb Kalifornia, New York és Virginia kormányzói léptek – az első kettő demokrata. A szövetségi tiszti főorvos Vivek Hallegere Murthy visszatérően szólít fel lépéseket a gyermekek megvédéséért a közösségi média ártalmaitól, az UNESCO pedig konkrétan a telefonok kitiltását javasolta. „Az okostelefonok eltávolítása Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban kimutatottan javította a taneredményeket” – olvasható az ENSZ-ügynökség honlapján.

Digitális bullying mobiltelefonnal, figyelemzavaros diákok

Miután egyre több olyan évfolyam kezdi – sőt immár végzi – el az iskolát, amelyekben már szinte minden gyereknek van okostelefonja, Amerikától Európán keresztül Ázsiáig rengeteg negatív tapasztalat halmozódott fel a tanórai fegyelem megbontásától a szünetben félrevonuláson keresztül a telefon segítségével végrehajtott iskolai zaklatásig. 

Ezek sok országban rendszeres sajtótémává váltak, így nehéz ideologizálni-politizálni a dilemmát. A korlátozások mellett érvelők szerint a korlátozás nem csak az órákat teszi hatékonyabbá: a gyerekek a társaikra is jobban figyelnek, és többet foglalkoznak egymással.

Telefonmentes osztálytermek, mobilmentes napok, totális kitiltás

A skála a mobilok táskában tartásától a totális kitiltásukig terjed, az ellenérvek pedig jórészt arra koncentrálnak, hogy a telefonok a tanulást szolgálják (holott helyettesíthetők más eszközökkel).

Vitatéma, milyen mértékben legyen érvényesíthető az iskolai autonómia a döntésekben, az iskolai házirend mit engedjen, és mit nem. Egy főleg Amerikára jellemző, szomorú ellenérv: a tragikus iskolai lövöldözések sorozata után sok szülő állandó kapcsolatot szeretne a gyerekével.

Fotó:  Iris van den Broek / ANP MAG / AFP

Jó gyakorlatok a diákok mobilhasználatában: trend van, sztenderd nincs

Korlátozást sokféle mértékben és módon vezettek be az évek során, a jó gyakorlatok tehát kialakulóban vannak, a szigorítást tervezőknek már van kitől tanulniuk.

Világmércét azonban nem szült a világtrend. Az oktatási módszerekről és keretekről sokféleképpen gondolkodnak a világban, miközben a technológiák folyamatosan változnak. 

Mobilok az iskolákban: Amerikában is egyre több államban szigorítanak

A Pew 2023-ban végzett amerikai felmérése azt mutatta: a középiskolai tanárok 72 százaléka az egyik legnagyobb problémának gondolja a mobiltelefonokat a tanteremben. Az Országos Oktatásstatisztikai Központ szerint az állami iskoláknak már 76 százaléka tiltja a telefonok nem oktatási célú használatát. 

A kansasi Ewing Marion Kauffman iskolában például ma már az osztálytermekben szekrénydobozokba zárják a telefonokat, miután tavaly egy pilotprogram kimutatta, hogy egy kilencedikes osztály telefonmentes diákjai az iskola legjobb jegyeit szerezték – írta a napokban a CBS News. New York lassan halad, de eldöntött az irány, Kaliforniában a nyár végén a demokraták és a republikánusok egyetértésével hozták meg a tiltó jogszabályt. Floridában már államszerte léptek 2023-ban, az ősztől kezd Michigan, Indiana és Ohio jogszabályai pedig idén születtek.   

Fellépés a digitális a bullying ellen: szigorú tiltások Olaszországban

Olaszországban már 2007 óta vannak érvényben korlátozások a telefonok nem oktatási célú használatára, a mostani tanévtől azonban jelentősen szigorítottak, és most már semmilyen használat nem megengedett az iskolákban.

Érvelnek többek közt az iskolai zaklatás megelőzésével – erre másutt is bőven van példa, például a messzi Dél-Koreában –, illetve Giuseppe Valditara oktatási miniszter az X-en az UNESCO ajánlására is hivatkozott.

Európai mobiltelefon-korlátozások: Angliától Franciaországon keresztül a finnekig és a görögökig

Teljes listát nem állítottunk össze, Európára koncentrálva csak néhány további példát említenénk.

Angliában februárban a kormány adott iránymutatást a tiltásra, amit az iskolák jelentős részében egyébként már addig is alkalmaztak. A telefon elkobzása törvényes lehetőség. Hollandiában januártól tilos a diákoknak a mobiltelefonok használata, sőt az Ipadeké, okosóráké és más eszközöké is. A tiltás mellett van Mette Frederiksen dán miniszterelnök is. Szaporodnak a tiltó iskolák Horvátországban, már van ilyen Splitben, Zágrábban, Eszéken és Rijekában. Az ötödik osztályig Szlovákiában tiltottak a mobilok, miközben a cseheknél nagy vita folyik.

Finnországban tavaly kaptak felhatalmazást  az új jobboldali kormánytól a tanárok a tiltásra a 7–15 évesek számára: nem vehetik elő a táskából a telefont. Franciaországban hat évvel ezelőtt tettek korlátozó lépést, Macron elnök kormányzásának kezdetén, jelenleg a teljes tiltás tesztelése folyik 200 középiskolában, az országos bevezetés januárban várható. Friss csatlakozó szeptembertől Görögország: itt aki megsérti a szabályt, egy napra kitilthatják az iskolából, többszöri kihágás esetén pedig több napra is. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.