BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia azt ígéri szállít majd az ázsiai olajfinomítóknak

A szaúdi állami olajtársaság, a Saudi Aramco arról értesített legalább hat ázsiai olajfeldolgozót, hogy nem lesz fennakadás az olajszállításában októberben, partnerei megkapják a szerződésekben rögzített mennyiséget.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa. A Saudi Aramco két olajipari létesítménye ellen szombaton végrehajtott támadás következtében napi 5,7 millió hordóval csökkent a termelése, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg.

Fotó: AFP

A Reuters által kedden idézett források szerint Szaúd-Arábia olajtartalékainak felszabadításával fedezi az ázsiai olajfeldolgozók keresletét.

Szaúd-Arábia kőolajexportjának több mint a 70 százaléka Ázsiába irányul, ahol a legnagyobb vásárlók a japán, a dél-koreai, az indiai és thaiföldi olajfeldolgozók.

A legnagyobb indiai olajfeldolgozó, az állami IOC ugyanakkor közölte: a szaúdi fél jelezte számára, hogy nehézolajat kap bizonyos mennyiségben a nehéz és könnyűolaj keveréke helyett. Más olajfeldolgozók ilyen változtatásról nem számoltak be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.