BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hogy nem blöff: Ukrajna tényleg elzárja az orosz gáz útját Európába

A Naftohaz ukrán cég vezetője kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a szerződés 2024 végi lejárta után nem kívánja folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját

– jelentette ki Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában a hét végén. 

Europe Fears Cuts In Natural Gas From RussiaDASHAVA, UKRAINE - SEPTEMBER 18:  A pressure guage stands on a pipe at the Dashava natural gas facility on September 18, 2014 in Dashava, Ukraine. The Dashava facility, which is both an underground storage site for natural gas and an important transit station along the natural gas pipelines linking Russia, Ukraine and eastern and western Europe, is operated by Ukrtransgaz, a subsidiary of Ukrainian energy company NJSC Naftogaz of Ukraine. Ukraine recently began importing natural gas from Slovakia through Dashava as Ukraine struggles to cope with cuts in gas deliveries by Gazprom of Russia. As Russia has cut supplies many countries in Europe that rely heavily on Russian gas fear that Russia will increasingly use gas delivery cuts as a political weapon to counter European economic sanctions arising from Russian involvement in fighting between pro-Russian separatists and Ukrainian armed forces in eastern Ukraine.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Naftohaz vezetője kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért, ezért a Naftohaz nem jut elegendő pénzügyi forráshoz a tranzitköltségek fedezésére. Csernisov szavai szerint Ukrajna ennek ellenére most még teljesíti kötelezettségeit, és biztosítja a gázszállításokat az európai országok felé. 

Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre

– magyarázta a Naftohaz vezetője. Hozzátette: az EU azt tervezi, hogy 2027-ig teljesen felhagy az orosz gáz fogyasztásával, ezért nem ragaszkodik az ukrán tranzit folytatásához. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a jövő év végén lejár az Európai Unióba történő gázszállításra vonatkozó orosz–ukrán tranzitmegállapodás, amelyet az ukrán fél nem kíván meghosszabbítani. A Deutsche Wellének Csernyiszov nemrég úgy nyilatkozott, hogy most nem tudják meghosszabbítani a szerződést, bár az EU a felvetheti még ezt a kérdést. Azt, hogy Ukrajna folyamatosan szállít orosz gázt, elsősorban az Európai Unió országainak nyújtott támogatással magyarázta, különösen azon országok esetében, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, illetve nehezen jutnak el a tengerhez. 

Az ukrán állami társaság által idézett interjú szerint 

a vezérigazgató felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel az orosz gázszállítás teljes feladását, és valósítsa meg a tervezett, 2027-es határidő előtt. 

Arra a kérdésre, hogy megugrott az orosz cseppfolyós földgáz uniós importja azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt válaszolta, hogy teljesen abszurd dolog a háború idején Oroszországot az orosz gáz vásárlásával támogatni. A földgáz- és olajexport ugyanis az egyik legfontosabb fegyver Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.