BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Több tízezer orosz katona tart Kurszk felé

Csapatösszevonásról, védelmi gyűrű létrehozásáról és orosz hadifoglyok ejtéséről is szólnak az Ukrajnában folyó háború orosz területre való kiterjedéséről érkező hírek. A zaporizzsjai után már a kurszki atomerőmű biztonságáért is aggódnia kell a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek.

Oroszország 30 ezer katonát vitt Kurszk irányába, a katonák száma folyamatosan nő – válaszolt Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka az Ukrajna 2024. Függetlenség nevű fórum ülésén. Szerinte az ukrán támadó hadművelet egyik feladata a jelentős ellenséges erők más irányokból való eltérítése volt. „Ez mindenekelőtt a Pokrovszkij és a Kurahiv irányokat érinti” – jegyezte meg.

Fotó: AFP

Mindazonáltal ezt az orosz fél is tudja, és továbbra is a Pokrovszkij-irányra összpontosítja erőit, ahol a legharcképesebb egységei összpontosulnak. 

Természetesen a kurszki hadművelet eltérítette az ellenséges erők jelentős részét, (…) közben az ukrán katonák mindent megtesznek a civil lakosság biztonságáért

– közölte.

Nő a cserealap

Az Unian egy másik – de ugyanarról az eseményről beszámoló – írása szerint Olekszandr Szirszkij jelezte, hogy orosz területen már elfogták az orosz fegyveres erők 594 katonáját, ezzel a „cserealap” jelentősen feltöltődött. „Az ukrajnai háború folytatódik, és mára 1294 négyzetkilométernyi területet vettünk ellenőrzés alá az oroszországi Kurszk régió területén, ez mintegy száz települést jelent” – ismertette.  

Indoklása szerint augusztus 6-án az ukrán védelmi erők csoportja

  • egy biztonsági zóna létrehozása,
  • az orosz területről történő lövések leállítása,
  • a Szumi régióban lévő polgári objektumok védelme,
  • valamint az ellenség lejáratása céljából
  • indított támadó hadműveletet Kurszk irányában.

Eközben – mint mondta – az orosz fél megpróbál ellenállni, más irányokból Kurszk térségébe vonzani a csapatait, és egy védelmi gyűrűt létrehozni az ukrán támadó csapatok körül. További ellentámadásokat is tervez.

Túl közel van az atomerőmű

A kurszki régió támadása azonban – mint a Világgazdaság többször megírta – súlyos kockázatot hordoz a város közelében működő atomerőmű esetleges sérülése miatt. Emiatt veszélybe kerülhet a nem messze lévő Kurcsatov város is, ahová ezért ma meg is érkeztek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei, élükön az ügynökség főigazgatójával, Rafael Grossival. A delegáció a kurszki atomerőmű biztonságát kívánja felmérni orosz források szerint.

Grossi tárgyalni fog az atomerőmű vezetésével a létesítménynek az Ukrán Fegyveres Erők általi ágyúzásáról, és megvizsgálja az erőmű környezetének külső áramellátását. Ezt követően Kijevben találkozni kíván Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az orosz lap felidézi, hogy Rafael Grossi többször járt a Zaporizzsja Atomerőműben (az orosz szövegben Zaporozsje), de ez semmilyen módon nem befolyásolta az Ukrajnából származó támadásokat. Ezért az sem valószínű, hogy a kurszki erőművet fenyegető veszély kapcsán befolyásolni tudná Kijevet.

A NAÜ aggodalma azonban érthető. A Kurszki Atomerőmű az orosz határ mellett van, vészhelyzet esetén nemcsak Oroszország és Ukrajna területe, hanem az EU-országok is megszenvedik – hasonlóképpen mint a Zaporizzsja Atomerőmű esetében is.

Olyanok a kurszki blokkok, mint a csernobiliek voltak

A látogatásról a Kyiv Post is beszámolt. Emlékeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz háború első napjaiban az orosz erők átvették az irányítást a dél-ukrajnai Zaporizzsja Atomerőmű felett, és rövid időre a leszerelt csernobili telephelyen is jelen voltak. Mint írja, a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy megpróbál csapást mérni a kurszki atomerőműre, amely kevesebb mint 50 kilométerre van az aktív frontvonaltól.

Ezután az orosz hatóságok arról tájékoztatták a NAÜ-t, hogy múlt csütörtökön dróntöredékeket fedeztek fel, 

nagyjából 100 méterre az erőmű kiégett fűtőelemeinek tárolójától. Grossi erre reagálva jelentette be, hogy személyesen keresi fel a helyszínt.  

Az atomerőmű az orosz–ukrán határtól körülbelül 60 kilométerre lévő Kurszk városa közelében működik. A városban mintegy 440 ezer ember él. Az erőműben négy reaktor működik, bár jelenleg csak kettő működik, és további kettő épül.

Működő reaktorai ugyanolyan típusúak, mint amilyeneket az ukrajnai csernobili erőmű használt. Az 1986-os csernobili atomeromű-robbanás a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája volt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.