BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MVM

Alternatív gázt szervez az MVM

A piaci körülmények kicsit szelídültek, de a kockázatok megmaradtak a hazai állami energiaipari csoport számára az év első felében, és nem ígérkezik könnyűnek 2025 sem. Az MVM – vele Magyarország – 2025-től rossz esetben elesik egymilliárd köbméternyi, Ukrajnán és Ausztrián át várt orosz gáztól, de érlelődnek a B tervek.

Magyarország stabil energiaellátását szolgálták az MVM csoport idei első féléves beruházásai is. Az e célra költött 119,2 milliárd forint 6 milliárddal elmaradt a 2023. első fél évestől, de csökkentek a működés feltételeit jelentő piaci áram- és gázárak is, az infláció szelídült, és a hazai gazdasági körülmények is kedvezőbben alakultak az egy évvel korábbinál.

MVM
Az MVM további naperőművekkel erősödött / Fotó: MVM Zrt.

A beruházások főbb tételei

  • a Paksi Atomerőmű működéséhez, üzemidő-hosszabbításához,
  • a Mátrai Erőmű működésének fenntartásához,
  • a Mavir üzembiztonsági, hálózati és informatikai fejlesztéseihez,
  • a Magyar Földgáztároló Zrt. infrastruktúra-beruházásaihoz,
  • az elosztóhálózati társaságok eszközstratégia és a fogyasztói igények szerinti beruházásaihoz,
  • az MVMI Zrt. alaptevékenységéhez kapcsolódó és az E.ON-tól átvett ügyfelek integrációjához kapcsolódtak.

A csoport 22 milliárd forintos befektetéseiből a nagyobb tételek a tázlári naperőmű megvásárlása és az MVM gáztermelő partnerében, az OGD Berettyóújfalu Koncessziós Kft.-ben való további érdekeltségszerzés volt. Az MVM vállalatai az előző évinél alacsonyabb piaci áram-, gáz- és olajárkörnyezetben működtek, ami csökkentette a csoport beszerzései költségeit, de a saját piaci bevételeit is. Második féléves tevékenységének fő üzleti mutatóit a Világgazdaság a napokban ismertette.

A rezsicsökkentés működött

Viszont változatlan, több éve befagyasztott áron látta el a lakosságot árammal és gázzal, ehhez továbbra is állami támogatásra volt szüksége. Jelentése szerint a vizsgált időszakban a rezsicsökkentés fenntartására 434 700 millió forint állami támogatást kapott. 

Mivel ez végső soron a hazai adófizetők befizetéseiből származott, a Világgazdaság visszaosztotta, hogy ehhez – végső soron saját, alacsonyabb rezsijéhez – havonta egy foglalkoztatott mennyivel járult hozzá: mintegy 20 ezer forinttal.

 A támogatás a teljes hazai lakosságra vetítve fejenként 7,6 ezer forint hozzájárulást feltételez a KSH 2023 végi foglalkoztatási és népességadataival számolva.

Nagy projektek sora külföldön

A jelentés kiemelten szól a külföldi tevékenységek kapcsán az 1,7 millió csehországi ügyfelet ellátó Innogy Ceska republikáról, amely Csehország kizárólagos gázkereskedője. Akvizíciói révén már Magyarországtól Kínáig vannak projektjei, köztük több milliárd forintosok is, amelyeknek azonban a kockázati profilja is elérheti a bruttó több milliárd forintot a jelenlegi igen volatilis költségelemek mellett. Ez már jelentősen veszélyeztetheti a leányvállalati eredménycélok elérését, míg hatékony kezelésük esetén a célok sikeresen elérhetők.

Veszélyben évi egymilliárd köbméter gáz

A kockázatok között szerepel, hogy Európában nő a bizonytalanság az ukrán gáztranzit ügyében, mivel a szerződés 2024 végén lejár. Ha leáll az Oroszországból Ukrajnán át Magyarországra történő gázszállítás, akkor Magyarország évi 1 milliárd köbméter földgáztól eshet el alternatív források híján, vagy ha a mennyiséget a Gazprom nem tereli át a Török Áramlatra. Az Európai Unió már tárgyal Azerbajdzsánnal annak európai szállításainak növeléséről, akár Ukrajnán keresztül is.

Az MVM nagy alternatív lehetősége

Az MVM június 5-én megállapodott arról, hogy megvásárolja az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátummező termelési-megosztási megállapodás 5 százalékát, továbbá annak a társaságnak a 4 százalékát, amelynek kizárólag joga van a mező gázának értékesítésére és szállítására. A Shah Denizről évi mintegy 29 milliárd köbméter földgáz és 60 millió hordó kondenzátum hozható fel. Nem tudni persze, hogy amennyiben egyetlen azeri társaságnak van joga az országban felhozott gáz eladására, akkor mi a garancia arra, hogy az MVM gázából (akár csereügylet formájában) Magyarországra is juthat. Vélhetőleg éppen az, hogy az MVM ebbe a kereskedőcégbe vásárolta be magát.

Az MVM tovább zöldült

Az MVM Zöld Generáció Zrt. további, együtt 249 megawatt teljesítményű naperőművet vásárolt. Az erőművek tulajdonosai a Tatooine SolarPark Kft., a Békés Solar Kft., Napraforco-Operation Kft., a Solar Engine Kft. és a Finasys Solarpark Kft. voltak. A hazai energiastratégiában meghatározott áram+napenergia termelési hangsúly tükröződik az MVM termelési portfóliójában is. Igaz, elsősorban az éppen a nekirugaszkodott hazai naperőművi termelés felelős azért, hogy a csoport más társaságai – a rendszerirányító és az elosztócégek –, és a csoporton kívüli vállalkozások is extra fejlesztésekre kényszerülnek az országos áramellátás egyensúlyának fenntartásáért.

Óbudán minden maradt a régiben

Az MVM régi adóssága a tulajdonába került Óbudai Házgyár szennyezett területének megtisztítása. A féléves jelentés szerint a kármentesítéshez szükséges közbeszerzési pályázat már elkészült, de annak tartalmát még nem hagyták jóvá, így ki sem írták a pályázatot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.