BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia legnagyobb energetikai beruházása jöhet a Dunán

Jelentős korszerűsítési munkálatok előtt áll a bősi vízerőmű, az elavult turbinák cseréjére meghirdetett pályázat határidejét szeptember végéig meghosszabbították, a végleges szerződéseket az idei év végéig szeretnék megkötni. A Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásának számító projekt megvalósítása várhatóan 2026-ban kezdődhet, és előreláthatólag nyolc éven át zajlik majd.

Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter szerint a bősi vízerőmű turbinái már tíz évvel túl vannak hasznos élettartamukon, ami az árvíz idején is meglátszott, hiszen a nyolc turbinából csak hét volt működőképes.

bos05
A bősi vízerőmű korszerűsítését Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásaként emlegetik / Fotó: Hegedüs Márta

A szeptemberi árvíz idején a környezetvédelmi miniszter azzal dicsekedett, hogy a bősi vízerőmű olyan teljesítménnyel működik, mint egy atomreaktor. A turbinák a Duna magas vízállása miatt percenként hozzávetőleg 900 euró értékben termeltek áramot, de a nyolcból csak hét volt működőképes – írja csütörtöki cikkében a Paraméter.

A környezetvédelmi tárca már január közepén pályázatot hirdetett a turbinák cseréjére. A projekt Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásai közé sorolható, összértéke meghaladja a 300 millió eurót, a határidő azonban tolódott.

Az állami Vízgazdálkodási Építővállalat – amelyhez a bősi vízerőmű is tartozik – közölte, a versenypályázat határidejét szeptember végére módosították. Azt szeretnék, ha az év végére végleges lenne a szerződés.

„Idén januárban írták ki a versenypályázatot, most várjuk az ajánlatokat, a kommunikáció folyamatban van a pályázókkal, és remélem, az év végére lezárul”

– mondta Alfred Ilka, a Vízgazdálkodási Építővállalat illetékese a Hydroturbo konferencián. 

Ilka szerint a korszerűsítési munkálatok 2026-ban kezdődhetnek, és nyolc éven át, 2034-ig tarthatnak.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a jövőben energiatároló akkumulátor is kerülhet az erőműbe. Ez többlettermelés idején képes lenne energiát tárolni, és fordítva, hiány esetén azt fel lehetne használni.

A Paraméter cikke felidézi: a múltban a bősi vízerőmű a Szlovák Villamos Művekhez tartozott, 2015-ben azonban Robert Fico miniszterelnök a második kormánya alatt bejelentette az erőmű feletti irányítás átvételét. 

Egyebek között azzal érvelt, hogy a villamos művek az olasz vezetés alatt semmilyen korszerűsítési munkálatot nem készített elő, pedig szerinte ezek sürgősek lettek volna.

A Vízgazdálkodási Építővállalat a dunacsúni (Cunovo) erőmű korszerűsítését is tervezi, ennek eredményeképp növekedne a termelés, és hasonló terveik vannak Zsolnán is. A víz által nyert energia jelenleg az ország teljes energia-előállításának a 15-20 százalékát teszi ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.