BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lantos Csaba

Gáz is kell a zöldátálláshoz

Már annyi gáz van a hazai tárolókban, amennyi az egész fűtési idényre elég akkor is, ha nem lenne importunk Lantos Csaba energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint. A gázra a zöldátállás miatt is szükség van.

A zöldátálláshoz nélkülözhetetlen a földgáz és az atomenergia – egyebek között ezt emelte ki az Energiaügyi Minisztérium abból az előadásból, amelyet a tárca minisztere, Lantos  Csaba tartott az 54. Nemzetközi Gázkonferencián.

gáz
Továbbra is szükség lesz a földgázra / Fotó: Energiaügyi Minisztérium

Lantos Csaba a klímavédelmet és a zöldátállást kitüntetett ügynek nevezte, de szerinte ezekben a folyamatokban nélkülözhetetlen az atomenergia és a földgáz. Rámutatott, hogy a zöldenergia bár látszólag száműzi a földgázt, a földgáz szerepe nélkülözhetetlen a zöldátállásban. Magyarország nemzeti energiapolitikát folytat, arra törekedve, hogy saját forrásból szolgálja ki a várhatóan növekvő áramigényt. A kormány célkitűzése a meglévő adottságaink kiaknázása, az ország kitettségének csökkentése a beszerzések terén.

Túlteljesült az egyik klímacél

Mint felidézte, Magyarország korábban vállalta, hogy az 1990-eshez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Mára az előzetes várakozásokat meghaladva, 43 százalékkal csökkent a kibocsátás amellett, hogy jelentősen nőtt az ország gazdasági teljesítménye. 

Erre alapozva az újabb célkitűzés az, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkentsük az üvegházhatású gázkibocsátást.

Beszélt arról is, az elmúlt hónapban meghaladta a 7 ezer megawattot a telepített napenergiaparkok kapacitása. Komoly feladatnak nevezve az energia tárolását. Az év végéig elkészül a szivattyús-tározós erőmű megvalósíthatósági tanulmánya. Komoly eredménynek nevezte, hogy több mint 25 ezer háztartás csatlakozott a Napelem plusz programhoz.

Ki sem látunk a földgázból

Magyarország kimagasló gáztároló kapacitással rendelkezik. Az öt nagy hazai gáztároló 90 százalékra fel van töltve, ennyi elég akár egy teljes fűtési szezonra is még akkor is, ha nem érkezne külföldről gáz. (A vasárnapi hivatalos adat egyébként már 92,25 százalék, ezen belül az egy tárolót működtető Hexum Zrt. 100 százalékon áll, míg a négy tárolóval rendelkező Magyar Földgáztároló Zrt. 89,74 százalékon.)

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.