BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három melegrekord is megdőlt szombaton

Szeptember után októberben is folytatódik a szokatlanul enyhe időjárás.

Három időjárási rekord is megdőlt szombaton – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Azt írták: szombaton Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 28,0 fok volt, amelyet Adony állomáson mértek még 2019-ben.

20221015 DebrecenŐsz illusztráció.Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló20221015 Debrecen
Ősz illusztráció.
Fotó: Czinege Melinda CZM 
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda /Hajdú-Bihari Napló

Közleményük szerint a Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson hajnalban 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent. A korábbi rekord 16,0 fok volt, amelyet Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon 2019-ben mértek. Közölték azt is, hogy Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson hajnalban 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet Budapest belterület állomáson 2019-ben rögzítettek.

Nemcsak októberben dőlnek ugyanakkor a hőmérsékleti rekordok, hiszen az első őszi hónap is szokatlanul magas hőmérsékleteket hozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint pedig nemcsak a mérések kezdete óta a legmelegebb szeptember volt az idei, de az ország egyes részein az átlagosnál 40-50 órával is többet sütött a nap. Utóbbi annak köszönhető, hogy a hónap időjárását nagyrészt anticiklonok határozták meg, azaz felhőoszlató hatások érvényesültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.