BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
White,Ceramic,Dish,Of,Apple,Sauce,On,White.

Több kisgyermek betegedett meg egy ólomtól szennyezett gyümölcspürétől

A megbetegedések a WanaBana alma-fahéjas gyümölcspüré, valamint a Schnucks and Weis fahéjas gyerekital fogyasztásához kapcsolódtak.

Az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői arra figyelmeztetik az orvosokat, hogy fokozatosan figyeljenek a gyermekek esetleges ólommérgezésének eseteire, miután 14 államban eddig összesen 22 kisgyermek betegedett meg egy fahéjas almapüré, illetve almaszósz terméktől.

White,Ceramic,Dish,Of,Apple,Sauce,On,White.
Fotó: Moving Moment (illusztráció)

A New York Post cikke szerint az érintettek 1–3 éves gyermekek, eddig egy gyereknél mutattak ki nyolcszoros ólomszint-emelkedést a vérében. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) közlése szerint az ólom kimutatásának nincs biztonságos szintje. Az érintett gyermekek vérében az ólomszint 4 és 29 mikrogramm között változott deciliterenként.

A tünetek közé tartozott a fejfájás, a hányinger, a hányás, a hasmenés, a fáradékonyság, illetve a vérszegénység is.

A megbetegedések a WanaBana almafahéjas gyümölcspüré, valamint a Schnucks and Weis fahéjas gyerekital fogyasztásához kapcsolódtak.  

Már visszahívták a termékeket, amelyeket korábban üzletekben és az interneten is értékesítettek.

A szakértők szerint az érintett gyermekek esetében az ólomnak való kitettség súlyos tanulási és viselkedési problémákhoz vezethet. A nehézfémek, például az ólom talajból, levegőből, vízből vagy ipari folyamatokból kerülhetnek élelmiszertermékekbe. 

A CDC közlése szerint a következő államokban fogyasztottak a szennyezett termékekből: Alabama, Arkansas, Louisiana, Maryland, Missouri, Új-Mexikó, New York, Észak-Karolina, Ohio, Pennsylvania, Dél-Karolina, Tennessee, Texas és Washington. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.