BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Chess,And,Other,Gaming,Accessories
társas

Ez a világ tíz legdrágább társasjátéka

A játékiparban az elmúlt években az egyik legnépszerűbb termék a társasjáték volt. A gondolkodásban, mechanikában és kreativitásban jócskán megújult társasjátékos világ a legókészletek legerősebb vetélytársává vált a játékboltok polcain. Itt van a világ tíz legdrágább társasjátéka.

Reneszánszát éli a társasjátékozás. Ez a világ már meg is feledkezett a Ki nevet a végén?-ről, illetve a Gazdálkodj okosant és a Monopolyt és bőven maga mögött hagyta. A modern társasjátékok számtalan új ötletet, megoldást és innovációt valósítottak meg az elmúlt években. Ez a hobbi olyan nagyra duzzadt az elmúlt években, hogy vannak társasok, amelyekért mélyen a zsebekbe kell nyúlni.

Chess,And,Other,Gaming,Accessories
társas
Ezek a legdrágább társasjátékok / Fotó: Andrew Angelov / Shutterstock

Az utóbbi években a kiadók egymás után szállítják a változatos társasjátékokat, a játékosok a bőség zavarával küzdenek. Azonban, ha egy hobbi ilyen népszerű lesz, akkor az gyorsan az árakban is meglátszik. Manapság egy népszerűbb kártyajátékért is elkérhetnek akár 10 ezer forintot, de említhetnénk a Homályrév című darabot, amelyet a boltokban körülbelül 60 ezer forintért kínálnak. Ezek az összegek azonban eltörpülnek az igazán értékes készletek mellett – derült ki a Men’s Journal gyűjtéséből.

 

Catan telepesei, 3D gyűjtői kiadás

A Catan telepesei volt az a játék, amellyel elindult a modern társasjátékozás korszaka. Azzal, hogy a táblát dinamikussá tették, illetve elhagyták a dobókockát, addig kvázi dogmatikusnak tekinthető szabályokat döntöttek le a készítők. Nem is csoda, hogy a Catan a világ egyik legnépszerűbb társasa lett.

A 3D gyűjtői kiadás nem árul zsákbamacskát: a klasszikus Catan gondosan kidolgozott 3D-s modellekkel. A készletből eredetileg 5000 példányt készítettek, amit a vásárlók egy valódi kincsesládában kaptak meg. A gyűjtői példányok később megjelentek az online piactereken, ahol akár 540 ezer forintot is elkérhettek értük.

2021-ben a 3D-s gyűjtői kiadás kapott egy új sorozatot, de ezek az új dobozok már csak 110 ezer forintos áron futottak.

Kingdom Death: Monster

A Kingdom Death: Monster egy Kickstarter projekt keretében megvalósuló társas. A kooperatív játékban egy civilizációt kell felépíteni, seregeket toborozni és szörnyekre vadászni. A doboz rengeteg alkatrészt rejt, aprólékosan kidolgozott figurákkal. Az alapjáték 110 ezer forintba kerül, de ha valaki minden kiegészítőjével és bővítményével szeretné beszerezni a társast, akár 900 ezer forintot is rákölthet.

 

Small World gyűjtői kiadás

A Small World egy igazi klasszikus, kofrontatív társas, ahol a játékosok egy szűk térképen mérkőznek meg a végső győzelemért. Az alkotók a Catan gyűjtői kiadásából kiindulva döntöttek úgy, hogy piacra dobják saját elit kiadásukat. A gyűjtői kiadásban kézzel készített 3D-modellek, tartozékok, zsákok, illetve a játékban használt valódi fémpénzek rejlenek.

A Small World gyűjtői kiadásából csak nagyon keveset gyártottak, ez pedig felhajtotta az árát. Az online piactereken van, hogy másfél millió forintos áron bukkan fel egy-egy példány.

Outrage! Deluxe kiadás

Az Outrage! nem éppen a legfiatalabb társas, első verziója 1992-ben jelent meg. A játékosok célja, hogy a londoni Tower köré rendeződő táblán ellopják a királyi koronaékszereket.

A játék tolvaj körítése valószínűleg a kelleténél jobban megihlette az alkotókat. A Deluxe kiadásba egy tömör mahagóni táblát, a koronaékszerek 18 karátos aranyból készült minifiguráit és aranyozott kártyákat pakoltak. Mindezért körülbelül 5 millió forintot kérnek el.

Retró játékok vagyonokért: ezek a világ legdrágább játékai

A vintage piac egyre népszerűbb, ami nemcsak régi ruhákban és bútorokban jelenik meg, hanem az igen forgalmas játékeladásokban is. A retró játékok igazi vagyonokat érhetnek, és sokszor nem is gondolnánk, mekkora kincs lapulhat a szekrényünkben. Akciófigurák, kártyák, játékautók, bármelyikről kiderülhet, hogy egy gyűjtő milliókat fizetne értük.

 

Okos Scrabble

A Scrabble szókirakós társast valószínűleg a többség jól ismeri. A játékból dobtak piacra drágakövekkel kirakott változatokat is a luxus kedvelőinek, de az igazi ínyencek másban utaznak. Az Okos Scrabble felismeri a rá helyezett betűkockákat, majd a kirakott szavakat felolvassa. Egy ilyen high-tech társasjátékért több mint 10 millió fontot kell fizetni.

Monopoly Atlantic City kiadás

Bár a cikk elején azt írtuk, hogy a Monopolyt már maga mögött hagyta az iparág, azért így is felfért a listánkra. A Monopoly Atlantic City kiadás a legelső Monopolyk egyike. A kézzel készült készletből 5 ezer darabot gyártottak, és ez még azelőtt történt, hogy a Parker Brothers felvásárolta volna a játék jogait. A táblája kör alakú, ránézésre nem túl szép a szett, viszont kifejezetten ritkák az egyben lévő darabok. Amiből pedig kevés van, az általában drága.

Egy jó állapotban lévő Monopoly Atlantic City kiadást legutóbb több mint 50 millió forintért ütöttek le egy aukción.

Sotheby’s három az egyben játékkészlet

Ha valaminek a nevében ott van a Sotheby’s, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy a termékért sokkal többet kérnek, mint amennyi ér. A Sotheby’s három az egyben játékkészletért például majdnem 350 millió forintot fizetett valaki egy aukción.

Ezért a pénzért egy borostyánból, ébenfából és ezüstből készült játéktáblát kapott a kedves licitáló. Ennek az egyik oldala egy sakk- és dámatábla, a másik fele pedig egy malomtábla. A játék dobozának a belseje egy ostáblát (a játék eredeti neve Backgammon) rejtett.

Tömör arany Monopoly

Van az a pont, ahol a pénz fogalma értelmét veszíti. A dobogó alsó fokán például egy 720 millió forint értékű (2 millió dollár) színarany Monopoly-készlet szerepel. A kártyák 18 karátos aranyból vannak, a figurákat és a dobókockákat pedig gyémántokkal is feldobták.

Az arany Monopolyból egyetlen példány készült, ami az amerikai pénzmúzeumban van kiállítva. A társas nem eladó, így az értéke is csak becslésre alapszik.

Királyi sakk

A világon mindenféle mintázatú és anyagú sakk-készleteket lehet találni, de mind közül a legértékesebb a Pearl Royale Chess (királyi sakk), amelynek az értéke súrolja a másfél milliárd forintot. A készlet 18 karátos fehéraranyból készült, a figurák pedig gyémántokkal vannak kirakva.

 

Charles Hollander Backgammon

Melyik az a társas, amely szinte minden háztartásban megtalálható, de csak kevesen tudják, hogyan kell játszani? Az ostábla, vagy eredeti néven Backgammon általában minden félbehajtható sakktábla belsejében ott van.

Régen az ostábla rendkívül divatos játék volt az USA-ban, hollywoodi bulikon a sztárok nevetségesen nagy pénzekben játszották ezt a társast.

A világ legdrágább társasjátéka az az ostábla, amely ezüstből, aranyból, valamint 60 ezer darab fehér, fekete és sárga gyémántból készült. Talán 2 milliárd forintot nem feltétlenül ér meg egy ilyen játék, ha még a szabályait sem ismerjük.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.