BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Diverse aircraft taking off

Újabb Boeing-fiaskó: elhagyta kerekét egy felszálló gép – videó

A hiányzó kerék ellenére biztonságban tudott landolni a gép. A Boeing gépei idén egyre több meghibásodással néznek szembe, már több kerékleszakadás is történt, nem is beszélve a halálos balesetekről.

Elhagyta egy kerekét felszállás közben a United Airlines egyik Boeing repülőgépe Los Angelesben. Közvetlenül felszállás után a repülőgépről leszakadt a pilótafülke alatti kerék, ám szerencsére a Boeing biztonságosan tudott leszállni Denverben. 

Diverse aircraft taking off, Boeing
Újabb Boeing-fiaskó: elhagyta kerekét egy felszálló gép – videó / Fotó: NurPhoto via AFP

A United Airlines közleménye szerint a kereket megtalálták a Los Angeles-i repülőtér területén, és már vizsgálják, mi okozhatta az eseményt. A légitársaságnak idén ez volt a második ilyen esete – írja a The Guardian. A FlightRadar24 adatai szerint 

az incidens egy 30 éves  Boeing 757-200 géppel történt, amely 174 utast és hétfős személyzetet szállított.

A Boeing 2004-ben fejezte be a 757-esek gyártását. Márciusban a United Airlines egyik Boeing 777-200-as repülőgépe San Franciscoból szállt fel, és már elhagyta a kifutót, amikor leszakadt az egyik futómű. A gépnek végül sikerült épségben landolnia a Los Angeles-i repülőtéren. A kerék egy autóra csapódott a repülőtéri alkalmazottak parkolójában, betörve az autó ablakát, de senki sem sérült meg.

A Boeingnek idén több hasonló incidense volt Los Angelesben és Houstonban is, tehát nem egyszeri alkalomról van szó. A mostani esetről felkerült egy videó az internetre, melyen tisztán látszik, ahogy a kerék elpattog, miután leszakadt a gépről. 

A Boeing hajlandó elismerni a hibáit

A Boeing nemrég megegyezett az amerikai igazságügyi minisztériummal, ennek értelmében a cég bűnösnek vallja magát, és 487,2 millió dolláros (közel 177 milliárd forint) bírságot fizet két halálos kimenetelű baleset miatt. A vállalat így elkerüli a hosszadalmas büntetőeljárást a 2018-as indonéziai és a 2019-es etiópiai katasztrófáért, amelyekben a cég 737 Max gépei zuhantak le, 346 ember halálát okozva.

A világ második legnagyobb polgári repülőgépgyártója beragadt futómű miatti kényszerleszállások, tűzesetek, elhagyott, jobb esetben csak kilazult alkatrészek okozta hibák, a gyártás során a beszállítóknál tapasztalt minőség-ellenőrzési kritikák miatt került kereszttűzbe.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.