BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Bárvilágranglista: ide kell utaznunk a legjobb koktélokért

Mexikóváros, London, Párizs és Barcelona is több helyszínt ad a listára. A világ ötven legjobb bárja között igazi különlegességeket találni. Budapesti helyszín még nem szerepel a legjobbak között, de a toplistás helyszínek közül nem mindegyikhez kell a világ végére utaznunk.

Alkalmi gőzkieresztésként vagy rendszeres látogatóként, különleges eseményeken vagy hétköznap, a munka után – mindenki más-más okból látogatja a kocsmákat, bárokat. Vannak, akik a legközelebbi helyet veszik célba, mások hűségesen visszajárnak törzshelyükre, és akadnak szép számmal olyanok is, akik a különleges helyszíneket szeretik felkeresni. Az utóbbi kategóriát szólítja meg a World’s 50 Best Assiciation (Globális Top50 Egyesület) legfrissebb listája, amely a világ 50 legjobb bárjáról készült – írta a CNN.

Handshake Speakeasy lett az év bárja
Az év legjobb bárja 2024-ben a Mexikóvárosban található Handshake Speakeasy lett / Fotó: Handshake Speakeasy

A legtöbb magyar olvasó számára nem olyan jó hír, hogy az első helyezett felkereséséhez nem kevés utazásra és pénzre van szükség, miután a Mexikóváros Colonia Juarez negyedében található, kétszintes Handshake Speakeasy nyerte el ezt a megtisztelő címet a Madridban rendezett díjátadón. A bárnak ez az első ilyen jellegű elismerése, ami nem is annyira meglepő, tekintve, hogy nem is olyan régen, 2023-ban nyitotta meg a kapuit. Ráadásul a bemutatkozó évében egyből a lista harmadik helyére került.

Az ezüstérmet egy olasz stílusú ivó, a hongkongi Bar Leone kaparintotta meg, a koktéljairól híres hely Ázsiai legjobbja lett az idei rangsorban.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a barcelonai Sips állhatott fel. A 33 férőhelyes koktélbár 2021-ben nyílt meg, és két évvel később már a világ legjobbjának választották.

Nem muszáj a világ másik felére utazni

A World’s 50 Best-listákat az adott iparág szakembereinek közreműködésével állítják össze, így étterem-tulajdonosok, sztárcsaposok, valamint étel- és italszakírók véleményét is kikérik. A szervezet szerint a mostani éves lista egy pillanatképet ad 700 bárszakértő véleményéről és tapasztalatairól szerte a világon. Kiemelték: náluk nincsenek konkrét kritériumok, amit a bírálóknak a személyes véleményükön és tapasztalataikon túl figyelembe kell venniük, bátran hagyatkozhatnak élményeikre, megérzéseikre.

Habár számos új szereplő jó helyezést ért el, és néhány éves bárok is az élmezőnyben szerepelnek, vannak régi motorosok is, melyek évről évre bizonyítják, hogy a legjobbk között a helyük. A szingapúri Jigger & Pony a 2012-es megnyitása óta minden évben szerepel az 50 legjobb bár listáján. A 2020-ban Ázsia legjobbjának választott koktélozónak sikerült túlélnie a világjárványt is. A tokiói Bar Benfiddichben 2013 óta állnak sorba a vendégek, hogy megpróbáljanak rendelni egy italt ebben az apró, a helyiek által közkedvelt létesítményben, a divatos Shinjukuban. A bár szintén rendszeres szereplője a listának, idén a 25. helyre rangsorolták.

Jó néhány olyan egység is felkerült a listára, amelyik szállodákban található. Ez megkönnyíti a turisták számára, hogy felkeressék, hiszen ha kicsivel több koktél csúszik le, mint amennyi az előzetes terv volt, akkor sem lesz probléma a hazaúttal.

Világvárosok több különleges bárral

London két legelismertebb bárja szállodákban üzemel: a Scarfes Bar a Rosewood Hotel földszintjén, míg a Connaught Bar a Mayfair Hotelben kapott helyet. A lista egyetlen dubaji képviselője, a Mimi Kakushi a helyi Four Seasons koktélozóhelye.

Ha valaki fanatikus koktélbárrajongó, és a lista több helyszínét is szeretné egy utazás alatt meglátogatni, érdemes Londonba, New Yorkba vagy Szingapúrba mennie – mindhárom világváros négy ilyen létesítményt delegál a listára. Buenos Aires, Mexikóváros és Párizs is három-három helyszínnel képviselteti magát a top 50-ben, de Barcelona és Milánó is két-két toplistás bárral büszkélkedhet.

Az edinburgh-i Panda & Sons a lista 30. helyére került, azonban egy nagyon fontos elismerést így is bezsebelhetett. Alkalmazottjuk, a skót Iain McPherson érdemelte ki 2024-ben a Bártenderek Bártendere díjat.

A világ 50 legjobb bárja 2024-ben

  1. Handshake Speakeasy, Mexikóváros
  2. Bar Leone, Hongkong
  3. Sips, Barcelona
  4. Tayer + Elementary, London
  5. Jigger & Pony, Szingapúr
  6. Line, Athén
  7. Tres Monos, Buenos Aires
  8. Alquimico, Cartagena
  9. Zest, Szöul
  10. Paradiso, Barcelona
  11. Himkok, Oslo
  12. BKK Social Club, Bangkok
  13. Connaught Bar, London
  14. Double Chicken Please, New York City
  15. Overstory, New York City
  16. Lady Bee, Lima
  17. Baba au Rum, Athén
  18. Coa, Hongkong
  19. The Cambridge Public House, Párizs
  20. Tlecan, Mexikóváros
  21. Caretaker’s Cottage, Melbourne
  22. CoChinChina, Buenos Aires
  23. Salmon Guru, Madrid
  24. Martiny’s, New York
  25. Bar Benfiddich, Tokió
  26. Maybe Sammy, Sydney
  27. Superbueno, New York
  28. Nutmeg & Clove, Szingapúr
  29. Satan’s Whiskers, London
  30. Panda & Sons, Edinburgh
  31. Tan Tan, Sao Paulo
  32. Licoreria Limantour, Mexikóváros
  33. Drink Kong, Róma
  34. Jewel of the South, New Orleans
  35. Byrdi, Melbourne
  36. Locale Firenze, Firenze
  37. Scarfes Bar, London
  38. Moebius Milano, Milánó
  39. Bar Nouveau, Párizs
  40. Mimi Kakushi, Dubaj
  41. Bar Us, Bangkok
  42. Virtu, Tokió
  43. Atlas, Szingapúr
  44. La Sala de Laura, Bogota
  45. Roda Huset, Stockholm
  46. Floreria Atlantico, Buenos Aires
  47. Analogue Initiative, Szingapúr
  48. El Gallo Altenero, Guadalajara
  49. Danico, Párizs
  50. 1930, Milánó

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.