BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább gyorsulhatott a drágulás

Az éves alapon mért fogyasztói árindex 3,5 százalékkal, vagyis 0,4 százalékponttal lehetett magasabb márciusban, mint februárban a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint.

Az éves alapon mért infláció márciusban 3,5 százalékos lehetett a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, az érték 0,1 százalékponttal kisebb annál, mint amekkorára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számít. A fogyasztói árindex 0,4 százalékpontot nőhetett egy hónap alatt, ám a negyedéves drágulás még az MNB pesszimista előrejelzésével számolva is 3,1 százalékot tehet ki.

Az elemzők feltételezése szerint a maginfláció márciusban 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra emelkedhetett, éves szinten pedig 3,1 százalékos átlagos fogyasztói árindexet prognosztizálnak, éppen akkorát, mint a jegybank.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közli az inflációs adatokat.

Fotó: Kallus György

Az MNB két olyan hatást jelölt meg, amely a fogyasztói árindexet alapjaiban befolyásolja: a külső gazdasági környezet dekonjunktúráját, amely a vártnál lassabb drágulást hozhat, és az előre jelzettnél gyorsabban bővülő belső fogyasztást. A jegybank szerint mindkettőnek ugyanakkora az esélye, de a Világgazdaság megkérdezte az elemzőket is, melyik hatást várják erősebbnek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a belső fogyasztásra voksolt, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője viszont úgy látja, hogy míg a fogyasztói árindexet lefelé nyomja az importált infláció, a maginflációt inkább a belső folyamatok mozgathatják.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.