BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzleti díjas a HP szoftvermegoldására épülő projekt

A HP Magyarország Kft., és az IDOM 2000 Konzulens Zrt. közös, az MKB Bank számára szállított szoftvermegoldása nyerte el az IT Business Leadership Award díjat, az "Üzletre optimalizált szervezet – egységes fejlesztési folyamatirányítás" című pályázatával a Projektfejlesztés – nagyvállalati kategóriában.

Az együttműködésről és a HP Project and Portfolio Management szoftverről Don Miklós, az MKB bankfejlesztési ügyvezető igazgatója nyilatkozott.


A projekt előzményei

Az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre összetettebb, a vállalatok több részét is érintő beruházások, projektek tervezése új kihívás elé állítja nem csupán a projekt menedzsereket, hanem a fejlesztésekben résztvevőket és a döntéshozókat is. Ennek megfelelően az MKB Bank 2007–ben egy olyan egységes, nagyvállalati környezetben futó nyilvántartó eljárás és eszköz kialakítását határozta el, amely képes a bankban futó projekteket, fejlesztéseket, informatikai hibajavításokat és az ezekhez kapcsolódó informatikai és nem informatikai feladatokat, időnyilvántartásokat, erőforrás-gazdálkodást is egységesen és teljes körűen kezelni - mondta el Don Miklós a projekt kezdeteiről.


Igények definiálása

A bankfejlesztési igazgató az igényekről szólva elmondta, hogy egységes formában össze kell gyűjteni a felmerülő ötleteket, javaslatokat, hiszen csak így lehet objektív kritériumok alapján értékelni, rangsorolni őket. Ezután lehetséges az egyes projektjavaslatok jóváhagyásra való előkészítése, vagyis annak megtervezése, hogy várhatóan melyik mennyibe fog kerülni, hány embert foglalkoztat, milyen eredményt hoz, mennyi ideig tart. Természetesen a rendszerbe annak is be kell kerülnie, hogy számszerűsíthető, racionális érvek mentén a vállalat miért fogjon bele a beruházásba, és milyen megtérülésre lehet számítani.


A szállított megoldás

A felmerült igényekhez nyújtott segítséget a HP tulajdonában lévő Project and Portfolio Management (PPM) szoftver, amely számítógépes alapokra helyezve cég szinten fogja át a fejlesztések kezelését a fejlesztési és módosítási igényektől a verzióváltásokig, egységesen lefed minden, a cégben használt üzleti alkalmazást, segítséget nyújt a fejlesztésekkel kapcsolatos adminisztrációs és nyilvántartási tevékenységekben, illetve támogatja az erőforrások tervezését, elosztását, és folyamatos egyensúlyban tartását, visszamérését.

A PPM az összes üzleti, beruházási, illetve projekt igényt egy központi helyen tárolja, így egyszerűbben készíthetők jelentések, átláthatóbb a folyamat, a projektek teljes életciklusán keresztül követhetőek a pénzügyi műveletek, menedzselhetővé válnak a projektköltségek, ráadásul automatizált, bevált projektmódszertani - például PMI, PRINCE2 - folyamatok mentén szabályozható a projektek megvalósítása, és a szükséges pénzügyi és humánerőforrás is a projekt igényei szerint menedzselhető.

A rendszer kiépítésével az MKB Bank a HP - IDOM 2000 Kft. párost bízta meg 2008 elején.

A fejlesztésben az MKB Bank, a HP Magyarország Kft. és az IDOM 2000 Kft. munkatársai közösen vettek részt. A bank részéről a szakmai követelményeket megfogalmazó projektvezető vett részt, a HP folyamati-, valamint technikai szakértőket, az IDOM 2000 Kft. pedig technikai fejlesztőket biztosított.

Az MKB Bank tapasztalatai

A bank 2009 nyarán állt át a szoftverre, amelyet komoly tesztelési és oktatási folyamat előzött meg a társaságnál. A rendszer megismeréséhez idő kellett, de ma már kizárólag az alapján lehet a fejlesztési munkafolyamatokat elvégezni. Don Miklós elmondta, hogy rugalmasan paraméterezhető rendszerről van szó, a rendszer számos kézzelfogható előnnyel rendelkezik: minden résztvevő tudja a feladatát, könnyedén nyomon követhető valamennyi folyamat, és mivel integrált rendszerről van szó, így nincs szükség egyeztetésekre, a feladatok felelőse már az induláskor tisztázott, valamint a finanszírozási igény azonnal látható. Egy olyan nagyvállalatai környezetben, mint az MKB Bank, nagyon nagy segítség a PPM-szoftver, ugyanis az egyszerre futó nagyobb és kisebb projectek és fejlesztések nyilvántartása és rendszerezése könnyedén megoldott. A szoftver teljes mértékben megvalósította azokat a célokat, amelyeket a program elején kitűztek, így egyre több egység kapja meg a rendszert folyamatos használatra – tette hozzá Don Miklós.
Bővebb információ: www.hp.hu/megnyertuk

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.