BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Shamiro Solutions Kft.

Pizzásdobozok és a környezetvédelem - nem annyira rózsás a helyzet (x)

A világon naponta több tízmillió szelet pizzát fogyasztanak, és ez jelentős gazdasági hatással bír. Ugyanakkor a hullámkarton pizzásdobozok, amelyek a pizzát frissen és melegen tartják, komoly környezetvédelmi kihívásokat okoznak a bennük maradó zsíros, olajos ételmaradványok miatt. Ez a szennyezettség megnehezíti az újrahasznosítást, ami miatt sok doboz a kommunális szeméttelepeken végzi.
Fotó: pexels.com

Amikor kartonról és kartondobozokról beszélünk, egyből az újrahasznosítás, a környezetvédelem és a fák védelme jut az eszünkbe, pedig a helyzet nem ennyire egyszerű.

Miért éppen hullámkarton?

A pizzásdobozok általában erős, rétegzett hullámkartonból készülnek, hogy bírják a terhelést és megőrizzék a pizza minőségét a szállítás során. A karton könnyen felszívja a zsírt és a nedvességet, ezáltal biztosítva, hogy a pizza ne ázzon el és meleg maradjon. A hullámkarton különböző vastagságokban és méretekben készül, így akár a kisebb, 24 cm-es pizzától a nagyobb, 50 cm feletti pizzákig szinte minden igényt kielégít.

Habár sértetlen állapotban közel 100%-ban újrahasznosítható, az egyik legnagyobb akadály a dobozokban maradó élelmiszer-maradványok – különösen a zsír és az olaj –, amelyek miatt a karton alkalmatlanná válik az újrafeldolgozásra. Ez a kihívás komoly fejtörést okoz a hulladékgazdálkodás területén, mivel a szennyezett dobozokat gyakran elutasítják az újrahasznosító központok.

Innovatív megoldások a hulladékgazdálkodásban

A probléma megoldására amerikai kutatók az Idaho National Laboratory (INL) és a DARPA támogatásával új technológiát fejlesztenek, amely képes eltávolítani a zsírt és más szennyeződéseket a kartondobozokból. Az eljárásban dimetil-étert (DME) használnak, amely a dobozokban lévő szennyeződéseket kivonja anélkül, hogy nagy mennyiségű szennyvíz keletkezne. Ez a technológia remélhetőleg a jövőben szélesebb körben is alkalmazható lesz – Amerikán kívül is –, nemcsak a pizzásdobozok, hanem más típusú hulladékok újrahasznosítására.

A kutatás sikere nemcsak a pizzásdobozok újrahasznosításában hozhat áttörést, hanem akár háborús helyzetekben is. A technológia fejlesztése során a kutatók célja egy könnyen szállítható, hatékony rendszer kialakítása, amely a hadszíntereken is alkalmazható. Az ilyen típusú innovációk hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb jövőhöz, csökkentve a hulladék mennyiségét és javítva az újrahasznosítási lehetőségeket.

Ez az amerikai kutatás új utakat nyit meg a hulladékgazdálkodásban, és rávilágít arra, hogy még a mindennapi tárgyak, mint a pizzásdobozok, is jelentős szerepet játszhatnak a környezeti kihívások megoldásában.

A cikk az environmentenergyleader.com bejegyzése alapján készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.